Jaroslaw Kaczynski vrea o reformă RADICALĂ a sistemului judiciar din Polonia

Partidul Lege și Justiție (PiS) este consecvent față de planul de reformare în mod 'radical' a sistemului judiciar polonez, în pofida veto-ului exprimat de președintele Andrzej Duda față de două dintre cele patru legi promovate de PiS, a declarat joi președintele formațiunii, Jaroslaw Kaczynski, relatează agenția de presă Reuters.

28 iul. 2017, 07:02
Jaroslaw Kaczynski  vrea o reformă RADICALĂ a sistemului judiciar din Polonia

În prima sa intervenție publică după ce președintele Andrzej Duda și-a folosit dreptul de veto împotriva legii privind reforma Curții Supreme și a celei privind Consiliul Național al Magistraturii, Kaczynski a declarat pentru postul de televiziune Trwam că a făcut o ‘greșeală foarte gravă’, dar că acum accentul trebuie să fie pus de maniera de a continua reforma justiției.

”Aceasta înseamnă că va exista o reformă, o reformă radicală. O reformă parțială nu va schimba nimic”, a spus liderul PiS, fără a preciza exact ce intenționează să facă. PiS susține, printre altele, că procesele judiciare din Polonia sunt prea lente.

Miercuri, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunțat că executivul UE lansează o acțiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele controversate din sistemul său judiciar. Motivul pentru care executivul UE a decis să ia aceste măsuri este faptul că noua legislație introduce vârste de pensionare diferite pentru bărbații și femeile cu funcții de judecător, ceea ce încalcă normele antidiscriminare comunitare.

Citeşte şi Comisia Europeană avertizează Polonia cu suspendarea drepturilor de vot în UE din cauza reformei planificate a sistemului judiciar

Timmermans a precizat că, dacă Polonia decide să promoveze reforma prin care judecătorii Curții Supreme vor putea fi destituiți de către parlament, atunci Uniunea Europeană va acționa în conformitate cu articolul 7 al tratatului UE, ceea ce ar putea conduce la suspendarea dreptului de vor al Poloniei în UE.

Președintele polonez a promulgat recent două legi, printre care cea privind reforma tribunalelor de drept comun care îi va permite ministrului justiției să-i numească pe judecătorii tribunalelor de drept comun fără a se consulta cu adunările generale ale judecătorilor și nici cu Consiliul Național al Magistraturii și fără a da explicații, ceea ce, potrivit opoziției poloneze, va duce la subordonarea justiției față de executiv.

Duda și-a folosit însă dreptul de veto asupra altor două legi, cea privind Curtea Supremă și cea referitoare la Consiliul Național al Magistraturii, și a precizat că va prezenta personal, peste circa două luni, o nouă versiune a celor două acte normative.