Jean-Claude Juncker a discutat cu Klaus Iohannis pe tema crizei imigranţilor

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a discutat duminică, prin telefon, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu lideri ai altor state europene, înaintea reuniunii Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne pe tema imigraţiei, programată luni.

13 sept. 2015, 17:02
Jean-Claude Juncker a discutat cu Klaus Iohannis pe tema crizei imigranţilor

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat duminică preocupat de viitorul spațiului Schengen privind libera circulație în Europa într-o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, informează Reuters.

„Tocmai am vorbit cu cancelarul Merkel. Suntem de acord: pentru a menține granițele deschise între UE-SM (statele membre), avem nevoie de mai multă Europă și de mai multă solidaritate în gestionarea crizei refugiaților”, a scris pe contul său de Twitter șeful executivului european, referindu-se la eforturile sale și ale cancelarului Merkel de a promova o largă distribuire la nivelul UE a solicitanților de azil.

Ponta: Cei care cer solidaritate privind refugiaţii sunt aceiaşi care spun că nu suntem buni de Schengen

Într-o serie de mesaje pe Twitter transmise în cursul zilei de duminică, Juncker și-a reluat apelurile la adresa liderilor central și est-europeni care se opun propunerilor sale, de redistribuire a migranților în conformitate cu cote obligatorii pentru fiecare țară. Junker a scris: „Tocmai am vorbit cu Klaus Iohannis, președintele României, să se pregătească pentru reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de mâine”. Mesaje identice i-au vizat pe premierii Ungariei, Letoniei, Cehiei și Slovaciei, care au declarat în repetate rânduri că se opun cotelor obligatorii de repartizare a refugiaților, preferând varianta cotelor voluntare.

Gabriel Oprea: Vom vota împotriva cotelor obligatorii la JAI

De altfel, agenția MTI a transmis că Jean-Claude Juncker a abordat subiectul și la telefon cu liderii central și est-europeni vizați de mesajele sale pe Twitter. Astfel, Jean-Claude Juncker a discutat telefonic cu președintele României, Klaus Iohannis, cu premierii Ungariei, Viktor Orban, Slovaciei — Robert Fico, Letoniei — Laimdota Straujuma, Cehiei — Bohuslav Sobotka, dar și cu premierul Poloniei, Ewa Kopacz. Anunțul a fost făcut de șeful de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr.

„Scopul (discuției telefonice): solidaritate pentru 160.000 de refugiați”, a scris Selmayr pe contul său de Twitter. „Libera circulație (Schengen) va fi în pericol dacă statele membre ale UE nu conlucrează rapid și solidar în gestionarea crizei refugiaților”, a mai scris Selmayr.