CORINA CREŢU, comisar pentru Politică Regională. Organigrama OFICIALĂ a Comisiei Europene

Preşedintele viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat, miercuri, lista comisarilor şi portofoliile acestora pentru următorii cinci ani. Europarlamentarul PSD Corina Creţu, nominalizată din partea României în viitoarea Comisie, a primit postul de comisar pentru Politică Regională.

10 sept. 2014, 10:03

Corina Creţu va deţine portofoliul politicii regionale în viitoarea Comisie Europeană, potrivit anunţului făcut miercuri de preşedintele ales al noului executiv comunitar, Jean-Claude Juncker, care a prezentat într-o conferinţă de presă componenţa Colegiului comisarilor pentru perioada 2014-2019.

Conform noii organigrame a Comisiei Europene propuse de Jean-Claude Juncker, portofoliul politicii regionale pe care îl va deţine Corina Creţu va fi coordonat de unul dintre cei şapte vicepreşedinţi ai noului preşedinte al CE, respectiv de Jyrki Katainen, vicepreşedinte pentru joburi, creştere, investiţii şi competitivitate.

Organigrama oficială, publicată pe site-ul Comisiei Europene: Corina Creţu – portofoliul Politica Regională:


„Mi-a fost foarte greu să am în comisie nouă comisare. Am început cu trei. Până joia trecută, încă a trebuit să mă lupt pentru a avea încă două doamne comisar. Ştiu că nu e un progres în ceea ce priveşte egalitatea de gen, dar măcar nu am făcut un pas înapoi. M-am ţinut de cuvânt: trei din posturile de vicepreşedinţi sunt femei puternice”, a declarat Jean-Claude Juncker.

Şeful CE s-a declarat convins că are o echipă câştigătoare. „Chiar pot să bag mâna în foc pentru experienţa şi competenţa comisarilor. Echipa mea are nouă foşti prim-miniştri sau viceprim-miniştri şi şapte comisari„, a spus Juncker. 

Avem şansa excepţională de a începe cu dreptul şi de a ne pune pe treabă pentru a face faţă situaţiei geopolitice şi să consolidăm redresarea economică. Cred că am echipa potrivită pentru acest lucru (…) Am avut şedinţe cu viitorii mei colegi şi pot să bag mâna în foc pentru experienţa şi competenţa acestora”, a apreciat Juncker.

Un anunţ important făcut de Juncker este cel că noua Comisie Europeană va fi un organism flexibil, în care partajarea portofoliilor să nu fie una rigidă. „Am ales să numesc vicepreşedinţi pe proiecte, iar comisariivor fi moderatori, coordonatori, nu şefi de echipă„, a precizat Juncker. Mai mult, acesta nu exclude posibilitatea schimbării portofoliilor între comisarii propuşi de către state. „Este prerogativa mea şi intenţionez să o folosesc”, a spus preşedintele CE.

Acesta a arătat că statele Uniunii Europene au dreptul să propună o persoană, însă portofoliul pe care îl primeşte este decizia preşedintelui CE. „Statele membre propun comisari, dar nu obţin un portofoliu sau altul. Este vorba de o partajare a drepturilor. Statele propun un comisar, după care acest primeşte un portofoliu în funcţie de competenţele şi meritele lor. Am propriile mele priorităţi ca preşedinte al Comisiei Europene„, a avertizat Juncker.

Comisiariatul Regio, pe care Corina Creţu îl va conduce, este unul dintre cele mai importante comisariate din CE.

Comisariatul european pentru politică regională dispune de aproape o treime din întreg bugetul UE pentru perioada 2014-2020, respectiv 351,8 mld euro, dintr-un total de 1082 mld euro. Politica regională a UE este așadar principalul instrument pentru investiții al Uniunii.

Comisariatul pentru POLITICĂ REGIONALĂ gestionează aproape o TREIME din bugetul UE – 351,8 miliarde de euro

Aceste resurse sunt utilizate pentru finanțarea infrastructurilor de transport și comunicații strategice, pentru a favoriza trecerea la o economie mai prietenoasă cu mediul înconjurător, pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) în a devenit din ce în ce mai inovatoare și mai competitive, pentru a crearea de noi locuri de muncă, pentru a consolida și moderniza sistemele de educație și pentru a construi o societate mai incluzivă. Toate acestea sunt domenii în care România se află în urma multor state membre ale Uniunii, de aceea prezența unui român la conducerea acestui comisariat va reprezenta un avantaj semificativ.

Comisarul responsabil pentru acest portofoliu va gestiona politicile care au drept obiectiv crearea de locuri de muncă şi încurajarea creşterii economice, combaterea schimbărilor climatice şi a dependenţei energetice, reducerea sărăciei, respectiv combaterea excluziunii sociale.

Următorul pas va fi aprobarea de către Parlamentul European, dar cel puţin doi membri ai Comisiei Juncker au motive să se teamă de audierile din comisiile europarlamentare, notează EurActiv, potrivit Agerpres.

Indiferent de configuraţia viitorului executiv comunitar, spaniolul Miguel Arias Canete va simţi probabil direct reacţia eurodeputaţilor la remarcile sale sexiste. În cursul acestui an, el a fost citat ca spunând că ”este complicat să ai o dezbatere cu o femeie întrucât a arăta superioritate intelectuală ar putea fi considerat ceva sexist în faţa unei femei lipsite de apărare”.

Germania, Marea Britanie şi Belgia – cele mai puternice posturi în CE. România obţine Politica Regională

Canete, membru al Partidului Popular (PP) din Spania, a făcut această afirmaţie în luna mai, într-o dezbatere televizată din cadrul campaniei pentru alegerile europarlamentare, el spunând că oponenta sa socialistă nu se ridica la nivelul său deoarece el nu putea să o atace verbal în acelaşi mod în care l-ar ataca pe liderul de atunci al socialiştilor spanioli, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Acest caz a reamintit de cel al fostului candidat la postul de comisar european Rocco Buttiglione, nevoit să-şi retragă candidatura în 2004 după ce eurodeputaţii socialişti, liberali şi ecologişti au ameninţat că vor vota contra desemnării lui Buttiglione întrucât acesta afirmase că homosexualitatea este un păcat.

Un alt candidat ce va fi probabil atacat de oponenţii politici este Alenka Bratušek, în prezent premier al Sloveniei. O înregistrare video care circulă în reţelele de socializare online o arată pe aceasta cântând ‘Evviva il comunismo e la liberta”, cel mai cunoscut vers din ‘Bandiera Rossa’, unul dintre cântecele faimoase din perioada comunistă. Pe înregistrare mai apar diverşi politicieni care critică Uniunea Europeană, unii dintre ei calificând forul comunitar drept ”o bandă de hoţi”.

Versiunile succesive ‘scurse’ în presă cu privire la distribuirea portofoliilor de comisari europeni au arătat lobby-ul făcut de multe state membre pentru obţinerea de portofolii importante, probabil cel mai mare succes în acest sens vizând-o pe Corina Creţu, care este de aşteptat să deţină portofoliul politicii regionale în viitoarea Comisie, adaugă sursa citată.

Băsescu: Ponta s-a speriat de o glumă de la Bruxelles. Vom avea un portofoliu de care să nu ne fie ruşine

Audierile viitorilor comisari europeni în comisiile de specialitate ale PE vor avea loc între 29 septembrie şi 3 octombrie.