Jean-Claude Juncker, încrezător în şansele sale de a prelua şefia Comisiei Europene

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker s-a declarat 'încrezător că va fi ales în calitate de viitor preşedinte al Comisiei Europene până la jumătatea lui iulie' într-un interviu publicat duminică de jurnalul german Bild, chiar dacă, potrivit acestuia, Parisul nu este de acord cu acest scenariu.

RomaniaTV.net
01 iun. 2014, 08:07
Jean-Claude Juncker, încrezător în şansele sale de a prelua şefia Comisiei Europene

‘În cadrul Consiliului European, o majoritate importantă de şefi de stat şi de guvern creştin-democraţi şi socialişti mă sprijină’, a declarat Juncker, potrivit unui extras din interviu difuzat în avans de Bild, preluat de France Presse.

El a promis să îi ‘atragă şi pe ceilalţi’ în următoarele trei sau patru săptămâni. ‘Europa nu trebuie să cedeze în faţa presiunilor’, a adăugat fostul preşedinte al Eurogrupului, candidat desemnat de conservatori în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, dar pe care un anumit număr de capitale europene nu-l doresc.

Printre acestea se numără Londra, Stockholm, Budapesta, dar şi, potrivit Bild, guvernul francez. Parisul şi-ar dori un francez în fruntea executivului european, conform jurnalului, care nu citează surse.

Cameron a AMENINŢAT cu IEŞIREA Marii Britanii din UE dacă Juncker va prezida Comisia Europeană

Preşedintele francez Francois Hollande i-a transmis în această săptămână cancelarului Angela Merkel că are nevoie de un ‘semnal’ în direcţia alegătorilor săi, în urma succesului înregistrat de Frontul Naţional (extremă-dreapta) la scrutinul de duminica trecută, scrie Bild. ‘El a făcut presiune pentru un program de investiţii de mare amploare şi a pus pe masă numele fostului său ministru de finanţe Pierre Moscovici’, a precizat tabloidul.

Pe de altă parte, premierul britanic David Cameron şi-ar fi ameninţat partenerii europeni cu ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană în cazul în care Jean-Claude Juncker ar deveni preşedintele CE, a scris în ultima sa ediţie săptămânalul german Der Spiegel. ‘Un reprezentant al anilor ’80 nu poate rezolva problemele din următorii cinci ani’, ar fi declarat Cameron, referindu-se la Juncker, potrivit Der Spiegel, care a citat ‘surse apropiate participanţilor’ la summitul de marţea trecută de la Bruxelles.