Jean-Claude Juncker: Statele Uniunii Europene să respecte planul de repartizare a migranţilor

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat vineri statele membre ale Uniunii Europene să respecte planurile de repartizare a migranților, subliniind că, în caz contrar, acesta ar fi 'începutul sfârșitului' pentru UE,

07 oct. 2016, 11:31
Jean-Claude Juncker: Statele Uniunii Europene să respecte planul de repartizare a migranţilor

Comisia Europeană a prezentat anul trecut un plan de repartizare a 160.000 de migranți, îndeosebi sirieni, în statele membre. ‘Unele țări membre nu-l aplică’, a declarat Juncker, care a participat la un colocviu la Paris. ‘Este începutul sfârșitului dacă regula stabilită, elaborată în mod democratic, nu este respectată de către statele membre’, a insistat șeful executivului european, vizând îndeosebi Ungaria.

‘Dacă, de fiecare dată când un stat membru nu este de acord cu o decizie, organizează un referendum pentru a spune contrariul a ceea ce stabilește norma de drept (…), nu vom ajunge să gestionăm și să guvernăm Uniunea Europeană’, a adăugat el.

Citeşte şi Germania strânge robinetul ajutoarelor sociale pentru imigranţii veniţi din ţările Uniunii Europene

Uniunea Europeană ‘se bazează pe drept’, a insistat Juncker. ‘Mă întristează foarte tare să văd că astăzi anumite state membre se evidențiază prin faptul că nu mai respectă norma europeană’, a mai spus șeful Comisiei Europene.

Ungaria a organizat duminica trecută un referendum privind cotele de refugiați, invalidat din cauza absenteismului. Premierul ungar Viktor Orban a anunțat marți că va cere parlamentului să voteze în favoarea interdicției privind ‘relocările colective’ a migranților în țara sa. Liderii europeni amintesc cu regularitate autorităților de la Budapesta că sistemul de cote decis în 2015 se aplică tuturor statelor membre.