A murit un monstru sacru al cinematografiei

Jean Rochefort, unul dintre cei mai cunoscuţi actori ai cinematografiei franceze, a murit în noaptea de duminică spre luni la vârsta de 87 de ani, a anunţat familia, citată în presa franceză.

09 oct. 2017, 10:35
A murit un monstru sacru al cinematografiei

Jean Rochefort s-a impus ca una dintre marile figuri ale cinematografiei încă din anii 1960, alături de Jean-Pierre Marielle şi Philippe Noiret. Recognoscibil prin mustaţa sa, zâmbet şi voce, el a jucat în peste 110 filme.

Actorul, care a fost internat în august, a murit într-un spital parizian. 

Jean Rochefort se număra printre cei mai populari actori francezi, care a jucat atât în filme de autor cât şi în filme pentru marele public. 

Printre filmele sale cele mai importante se numără „Le Grand Blond avec une chaussure noire”, cu Pierre Richard, „L’Horloger de Saint-Paul” cu Philippe Noiret, „Que la fête commence”, „Un éléphant ça trompe énormément”, „Nous irons tous au paradis”, „Le Crabe-tambour”, „Le Moustachu”, „Tandem”, „Le Mari de la coiffeuse”, „Ridicule”, sau „Le Placard”.

„Am avut o viaţă pasionantă”, îi plăcea să spună. Tatăl lui ar fi preferat să plece la război decât să devină actor. În ciuda unui fizic „atipic”, care nu i-a adus la începutul carierei decât roluri de „bătrân”, actorul a devenit de-a lungul anilor şi al filmelor unui dintre artişti preferaţi francezi. Atuul major: capacitatea de a trece de la râs la plâns, uneori ăn aceeaşi scenă. 

Ultima apariţie în cinema a lui Jean Rochefort a fost în 2015 cu filmul „Floride”, de Philippe Le Guay, adaptare după o piesă de teatru de Florian Zeller, „Le Père”. El a interpretat un octogenar care suferea de Alzheimer. Actorul a afirmat de mai multe ori, în ultimii ani, că-şi doreşte să pună capăt carierei, înainte de a dezminţi că a luat o astfel de decizie.