Jens Stoltenberg, secretarul NATO: Am decis să sporim prezenţa navală a NATO în Marea Neagră

NATO a anunțat joi o consolidare a prezenței sale navale în Marea Neagră, în cadrul strategiei sale de descurajare ca reacție la atitudinea considerată amenințătoare a Rusiei după declanșarea conflictului ucrainean în 2014, relatează AFP, preluată de Agerpres.

16 feb. 2017, 17:23
Jens Stoltenberg, secretarul NATO: Am decis să sporim prezenţa navală a NATO în Marea Neagră

„Astăzi am convenit (…) să sporim prezența navală a NATO în Marea Neagră cu exerciții militare și strângere de informații”, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după o reuniune la Bruxelles a miniștrilor apărării din NATO.

Aceasta este una dintre consecințele deciziilor luate la ultimul summit al NATO, la Varșovia, în iulie 2016, în vederea consolidării prezenței militare a Alianței pe flancul său estic.

În Marea Neagră, rotația navelor militare va fi ‘din ce în ce mai frecventă’, la fel ca exercițiile desfășurate în comun cu țările din regiune, a explicat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă.

Turcia, Bulgaria și România sunt cele trei țări NATO care au acces la Marea Neagră, la fel ca Ucraina și Georgia, țări partenere ale Alianței implicate în conflicte la frontiera cu Rusia.

Această prezență întărită în apropierea Rusiei are scop ‘defensiv’ și ‘nu va duce în niciun caz la un conflict sau la o escaladare a tensiunilor’, a dat asigurări șeful NATO.

‘Este o parte a adaptării noastre globale la un mediu mai provocator și mai dificil din punct de vedere al securității, inclusiv în regiunea Mării Negre’, a mai spus el.

În plus față de prezența sa navală, NATO va efectua de asemenea misiuni de supraveghere aeriană și va dispune de trupe desfășurate pe teren în această regiune, a declarat Stoltenberg.

În paralel cu acțiunile NATO, Statele Unite ale Americii au desfășurat de asemenea trupe în mai multe țări din Europa de Est, ca parte a operațiunii ‘Atlantic Resolve’ decisă de administrația Barack Obama după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Circa 500 de militari americani au sosit marți în sud-estul României pentru exerciții comune cu militarii români.