JO 2018. CIO susţine că „există serioase indicii de dopaj” împotriva sportivilor din RUSIA

JO 2018. Sportivii ruşi privaţi de Jocurile Olimpice 2018 de către o comisie independentă alcătuită de Comitetul Internaţional Olimpic au fost excluşi din cauza unor "serioase indicii de dopaj", a anunţat preşedintele CIO, Thomas Bach.

24 ian. 2018, 18:01
JO 2018. CIO susţine că „există serioase indicii de dopaj” împotriva sportivilor din RUSIA

JO 2018. Rusia a fost suspendată de la Jocurile Olimpice de iarnă 2018 de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru dopaj instituţionalizat, dar unii dintre sportivii săi vor fi autorizaţi să participe la competiţia organizată la PyeongChang (Coreea de Sud) sub drapelul olimpic şi în condiţii stricte.

JO 2018. „Dacă un anume sportiv nu se află pe listă, atunci comisia independentă are serioase indicii prin diferite surse, prin diferite mijloace care nu îi permit să spună că nu există bănuieli serioase”, a declarat Thomas Bach într-o conferinţă telefonică.

JO 2018. „Poate exista o bănuială, poate fi chiar o procedură în curs, pot fi mai mulţi factori care nu au convins această comisie”, a adăugat şeful CIO.

JO 2018. Thomas Bach a precizat că ar putea fi vorba de elemente provenind din raportul McLaren privind un sistem de dopaj instituţionalizat, analize despre probele recuperate de la laboratorul din Moscova, anomalii la nivelul ADN la anumite eşantioane care ar lăsa să se presupună că a existat o manipulare. Preşedintele CIO a făcut referire, de asemenea, la paşaportul biologic al sportivului sau la profilul steroidian.

JO 2018. Marţi au fost anunţate primele nume de sportivi interzişi să participe la JO de la PyeongChang (Coreea de Sud, 9-25 februarie) de către CIO, printre care legenda short-track-ului Viktor Ahn, biatlonistul Anton Şipulin, fondistul Serghei Ustiugov şi patinatoarea Ksenia Stolbova.

JO 2018. Scandalul de dopaj legat de Jocurile Olimpice de la Soci, din anul 2014, declanşat de dezvăluirile făcute de Rodcenkov, face parte dintr-o afacere mai mare de dopaj, care a condus la suspendarea Agenţiei antidoping ruse (RUSADA), a Federaţiei ruse de atletism şi a Comitetului paralimpic din această ţară.