Joe Biden: Dacă Rusia SUBMINEAZĂ alegerile din Ucraina, aplicăm noi sancţiuni

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat, miercuri, la Bucureşti, că Rusia riscă un nou set de sancţiuni din partea administraţiei americane în cazul în care va submina buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale din Ucraina din 25 mai.

21 mai 2014, 09:02
Joe Biden: Dacă Rusia SUBMINEAZĂ alegerile din Ucraina, aplicăm noi sancţiuni

„Duminică sunt alegeri în Ucraina şi este o posibilitate pentru ucrainieni să hotărască viitorul lor. Toate ţările europene trebuie să utilizeze influenţa lor şi să creeze un mediu pozitiv ca ucrainienii să voteze liber. Sunt de acord cu preşedintele că, dacă Rusia subminează alegerile, să aplicăm noi sancţiuni„, a declarat Joe Biden, după discuţiile avute la Palatul Cotroceni cu preşedintele României, Traian Băsescu.

În contextul discuţiilor despre criza ucrainiană, Joe Biden a reiterat angajamentul Statelor Unite de a respecta articolul 5 al Tratatului NATO care prevede obligaţia statelor membre de a se apăra reciproc, manu militari, în cazul unei agresiuni din partea altor state. „Preşedintele SUA apreciază alianţa cu România. Unul din motivele vizitei mele să spun de pe pământ românesc ce nu poate fi repetat destul: vom onora articolul 5, este o obligaţie sacră. Să nu aveţi nici o îndoială”, a asigurat Biden.

CITEŞTE ŞI JOE BIDEN, primit de Victor Ponta la Palatul Victoria

De asemena, acesta a spus că anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia confirmă încă o dată justeţea primirii României în NATO şi oferă încă o justificare pentru Alianţa Nord-Atlantică. „În ce priveşte agresiunea din Crimeea, ne aminteşte de ce avem nevoie de NATO şi de ce avem nevoie de România în NATO”, a spus Biden.

Vicepreşedintele a adăugat că SUA sunt hotărâte să facă operaţională baza de la Deveselu şi scutul antirachetă amplasat pe teritoriul ţării noastre.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, marţi, imediat după sosirea pe Aeroportul Otopeni, că Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, ci şi principiul fundamental din secolul XX potrivit căruia graniţele nu pot fi schimbate cu forţa.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a arătat, într-un discurs susţinut la Baza 90 Otopeni, că agresiunea din Crimeea „ne reaminteşte de ce avem nevoie de NATO”.

„Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar şi principiul fundamental din secolul XX. Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa. Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea”, a spus Biden.

„Vreau să vă spun că ţările din NATO nu sunt singure. Vreau să mulţumesc colegilor din România pentru că sunt lângă noi, ne sprijină şi ne fac mai puternici”, a adăugat vicepreşedintele american.