John Kerry anunţă o ÎNCETARE a FOCULUI, de 72 de ore, în Gaza

Israelul şi Hamas au căzut de acord pentru o încetare a focului de 72 de ore în Fâşia Gaza, scena unei ofensive militare israeliene de la 8 iulie, a anunţat vineri dimineaţă secretarul de stat american John Kerry în deplasare la New Delhi, informează AFP, citată de Agerpres.

01 aug. 2014, 05:20

Potrivit lui Kerry, ambele părţi vor înceta ostilităţile în Fâşia Gaza la 8:00 ora locală (5.00 GMT) vineri şi discuţii ar începe între israelieni şi palestinieni la Cairo.

Hamas a anunţat că a acceptat un armistiţiu umanitar de 72 de ore ce urmează să intre în vigoare vineri la 8.00 ora locală (5.00 GMT), a anunţat pentru AFP un purtător de cuvânt al Hamas la Gaza, potrivit Agerpres.

‘Hamas şi toate mişcările Rezistenţei palestiniene au acceptat o încetare a focului umanitară de 72 de ore începând de vineri la ora 8.00 ce va fi respectată de toate aceste mişcări dacă cealaltă parte /Israelul/ respectă de asemenea această încetare a focului’, a declarat purtătorul de cuvânt, Fawzi Barhum.

Israelul îşi va continua operaţiunile „defensive” în timpul armistiţiului
     
Israelul îşi va continua operaţiunile ‘defensive’ împotriva tunelurilor săpate de Hamas în timpul armistiţiului de 72 de ore în Gaza, a declarat vineri secretarul de stat american John Kerry.

În timp ce a anunţat o încetare a focului vineri dimineaţă în cursul unei vizite în India, Kerry a precizat că Israelul îşi va continua operaţiunile ‘în spatele liniilor sale’ definite în timpul conflictului. 

Negocieri la Cairo

Reprezentantul ONU la Ierusalim, Robert Serry, ‘a primit asigurări’ că toate părţile au convenit asupra armistiţiului, potrivit unui comunicat comun transmis de secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon şi secretarul de stat american John Kerry. Delegaţii israeliană şi palestiniană ar trebui să meargă ‘imediat’ la Cairo pentru negocieri cu guvernul egiptean, ‘vizând să se ajungă la o încetare a focului durabilă’, au mai declarat Ban şi Kerry.

Un înalt oficial al Hamas, Izzat al-Resheq, a confirmat pe pagina sa personală de Facebook că Hamas şi alte facţiuni au acceptat încetarea focului. ‘Facţiunile palestiniene, inclusiv Hamas, se angajează în încetarea focului atât timp cât Israelul o va respecta’, a scris el. Canalul CNN a raportat că oficiali israelieni i-au declarat că primul ministru Benjamin Netanyahu şi cabinetului său de securitate au acceptat propunerea.

De asemenea, potrivit mass-media israeliene, oficiali israelieni au afirmat că ar accepta acordul, dar vor continua să lucreze la blocarea tunelurilor Hamas spre Israel.

De la începutul conflictului actual, la 4 iulie, trei acorduri anterioare pentru o încetare a focului umanitară au fost încălcate, notează DPA, potrivit Agerpres.

Presiunea a crescut asupra ambelor părţi pentru oprirea luptelor în timp ce ziare din întreaga lume publică pe prima pagină fotografii cu copii palestinieni morţi şi adulţi ucişi de lovituri israeliene.

Doar într-o singură zi, joi, au fost ucişi 79 de palestinieni, inclusiv 11 membri ai aceleiaşi familii, al-Bayoumi, într-un atac aerian asupra Khan Younis.