John Kerry: Sistemul de rachetă utilizat împotriva aeronavei Malaysia Airlines provenea din Rusia

Secretarul de stat american John Kerry a declarat duminică faptul că este 'clar' că sistemul de rachetă utilizat pentru a doborî avionul malaezian în estul Ucrainei provenea din Rusia, denunţând printre altele o situaţie 'grotescă' la locul accidentului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

20 iul. 2014, 15:04
John Kerry: Sistemul de rachetă utilizat împotriva aeronavei Malaysia Airlines provenea din Rusia

Este destul de clar că este vorba despre un sistem care a fost transferat din Rusia şi predat separatiştilor’ proruşi din Ucraina, a declarat Kerry într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Kerry a subliniat printre altele, într-o intervenţie pentru NBC, că există ‘dovezi circumstanţiale extraordinare’ ce sugerează responsabilitatea Rusiei şi a separatiştilor proruşi în acest incident, fără a-i acuza însă în mod direct că au lansat racheta.

El a amintit în acest sens faptul că Statele Unite ale Americii ‘ştiu’ de unde a plecat racheta în baza unor imagini din satelit şi că ‘îi cunoaştem traiectoria. Ştim şi ora’ de asemenea, a precizat el, menţionând aici şi conversaţiile unor separatişti interceptate pe reţelele de socializare.

Ştim cu siguranţă că ucrainenii nu dispuneau de un astfel de sistem (de baterii de rachete) în acea zonă la momentul respectiv. Deci acest lucru ne duce cu gândul clar la separatişti’, a declarat Kerry pentru CNN. ‘Ceea ce se întâmplă este cu adevărat grotesc’, a continuat Kerry în cadrul interviului său preînregistrat pentru ‘Meet the Press’ pentru NBC, subliniind că este ‘contrar a tot ceea ce preşedintele rus Vladimir Putin şi Rusia au spus că vor face’.

În context, el a evocat cazul unor ‘soldaţi separatişti în stare de ebrietate care aruncau cadavre în camioane, mutând corpuri şi probe de la locul accidentului’. ‘Rusia trebuie să facă ceva şi să facă diferenţa aici’, a conchis el.