Joia neagră pe Bursă, după anunţarea „taxei pe lăcomie”, a adus profituri mari celor care au riscat să cumpere

Cine a cumpărat acţiuni la cele două societăţi luate ca exemplu, în “joia roşie”, pe 20 decembrie, azi are un câştig de două cifre.

RomaniaTV.net
09 ian. 2019, 04:27
Joia neagră pe Bursă, după anunţarea „taxei pe lăcomie”, a adus profituri mari celor care au riscat să cumpere

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ieşea public pe 18 decembrie şi dinamita economia cu anunţul unor modificări de substanţă ale fiscalităţii în 2019. A vorbit de taxarea cifrei de afaceri a companiilor din energie şi telecom şi “ taxa pe lăcomie ” pentru bănci. Anunţul s-a suprapus unui context extern nefavorabil prăbuşind, practic, acţiunile companiilor vizate de schimbări. Strategul economic al PSD, Darius Vâlcov, creditat cu aceste idei de schimbare, a avertizat în toiul mini-crizei că este doar o reacţie emoţională şi că piaţa îşi va reveni repede, conform economica.net.

În 19 decembrie, în “miercurea neagră” a BVB, bursa reacţiona nervos la propunerile legislative ale guvernului, aducând aminte de zorii marii crize economice. În 20 decembrie pierderile se adânceau la niveluri de panică. Cel mai mult aveau de suferit acţiunile companiilor vizate de schimbări, în deosebi cele din energie şi domeniul bancar. 

Am luat ca exemplu două acţiuni cu lichiditate mare care erau lovite direct de măsurile anunţate. Valoarea SNP (OMV Petrom) cădea în doar două zile cu circa 20%, compania fiind vizată de două dintre măsuri: taxa ANRE de 3% din cifra de afaceri şi plafonarea preţului de vânzare a gazelor. De la propunere de OUG la textul final, publicat în Monitorul Oficial, taxa a fost redusă la 2%.

Mai multe detalii, pe  economica.net.