Jose Luis Cuevas, figura principală a curentului care s-a revoltat împotriva muralismului mexican, a murit

Artistul mexican José Luis Cuevas, una dintre figurile marcante ale "Generației Rupturii" ("Generación de la Ruptura"), apărută în replică la mișcarea muralistă mexicană, a murit luni în Ciudad de Mexico, a informat guvernul mexican, citat de AFP.

RomaniaTV.net
04 iul. 2017, 10:11
Jose Luis Cuevas, figura principală a curentului care s-a revoltat împotriva muralismului mexican, a murit

„Artist al Mexicului și al lumii, José Luis Cuevas va fi amintit întotdeauna ca un simbol al libertății, creativității și universalității. Odihnească-se în pace”, a scris pe contul său Twitter președintele mexican, Enrique Peńa Nieto.

Cuevas, a cărui sănătate s-a deteriorat recent, a murit la vârsta de 83 de ani într-o instituție privată. Autoritățile nu au precizat cauza morții.

Potrivit site-ului dedicat acestuia, artistul s-a născut la data de 26 februarie 1934 în Ciudad de Mexico, deși familia sa a dat asigurări că anul real ar fi 1931.

José Luis Cuevas a fost figura principală a curentului care s-a revoltat împotriva muralismului mexican, mișcarea cu tematică naționalistă din prima jumătate a secolului XX ilustrată de artiști precum Diego Rivera.

Pictorul a avut prima expoziție personală în 1959, la o galerie din Buenos Aires, oraș în care l-a întâlnit pe scriitorul José Luis Borges, de care l-a legat o mare prietenie. În anul următor Cuevas a expus la Galeria Herbert din New York, unde a fost recunoscut de un critic de la New York Times drept „unul dintre marii desenatori ai lumii”.

Artistul a pictat de-a lungul vieții zeci de auto-portrete, iar în urmă cu 25 de ani un muzeu care îi poartă numele a fost deschis în capitala Mexicului.