Joshua Castellano, fondatorul clubului Bamboo: Nu cred că a luat foc de la instalaţia electrică, nici de la o ţigară

Joshua Castellano, fondatorul clubului Bamboo, a declarat, luni, după ce a fost audiat la Poliţia Capitalei în legătură cu incendiul care a distrus în totalitate clubul, că focul nu ar fi pornit nici de la instalaţia electrică, refăcută în totalitate după tragedia din Colectiv, nici de la o ţigară. El a precizat că nu a putut face asigurare, întrucât nu avea încă autorizaţie de la ISU, dar urma să o obţină până la 30 iunie.

23 ian. 2017, 14:34
Joshua Castellano, fondatorul clubului Bamboo: Nu cred că a luat foc de la instalaţia electrică, nici de la o ţigară

„Eu am club de 20 de ani, nu a luat niciodată foc de la o ţigară. A controla fumatul într-o locaţie în care sunt 1.500 de persoane e foarte dificil, în general. Angajaţii şi-au făcut foarte bine treaba. Oamenii au fost avertizaţi să nu fumeze, că e interzis. Acum nu e vorba de legea antifumat, a luat foc Bamboo, s-a prăbuşit Bamboo, nu cred că a luat foc de la o ţigară”, a spus Joshua Castellano după audierea de la Poliţia Capitalei.

Castellano a adăugat că, în urma incendiului din Colectiv, instalaţia electrică din clubul Bamboo, a cărui suprafaţă era de circa 5.000 de metri pătraţi, a fost refăcută în totalitate.

„În niciun caz nu cred că a fost de la instalaţia electrică. E important că nu a murit nimeni, nimeni nu s-a rănit. E o angajată, că şi-a făcut treaba până la sfârşit. A stat acolo până a ieşit toată lumea, pentru că aşa a fost instruită. A inhalat mai mult fum. Acum e OK”, a spus fondatorul clubului Bamboo.

Citeşte şi: ISU: Incendiul de la Bamboo, LICHIDAT după două zile. Anunţ oficial al IGSU

Întrebat dacă bănuieşte că cineva ar fi incendiat clubul, Joshua Castellano a răspuns: „Doar Dumnezeu ştie. Dar nu a luat foc de la instalaţia electrică, pentru că a fost făcut totul nou, conform legii, totul a fost făcut nou în Bamboo, de la A la Z.”

Castellano a mai spus că în noaptea incendiului, în club erau 700-800 de oameni, capacitatea localului fiind de peste 1.300-1.400 de persoane, notează News.ro.

Fondatorul clubului Bamboo a adăugat că o singură dată ar fi primit o amendă de la ISU.

„O singură dată am primit o amendă, pentru că era o canapea lângă o ieşire de siguranţă”, a mai spus Joshua Castellano.

El a explicat că nu a putut face asigurare pentru că nu avea încă autorizaţie de la ISU, dar ar fi urmat să o obţină până în 30 iunie 2017.

Joshua Castellano a mai spus că, lunar, pentru a funcţiona, clubul trebuia să achite o taxă de 3.000 de lei.

„De la începutul anului, de la 1 ianuarie până la 31 ianuarie trebuie să plăteşti o taxă pentru a funcţiona. Nu avea posibilitatea clubul Bamboo să plătească o taxă de 3.000 de lei?”, a declarat fondatorul clubului.

Întrebat dacă poate estima pagubele în urma incendiului, Joshua Castellano a răspuns: „Am pierdut sufletul meu. Pentru că Bamboo era dragostea mea”.

Joshua Castellano, cel care în urmă cu 15 ani a fondat clubul Bamboo, a venit luni la Poliţia Capitalei, fiind citat pentru a fi audiat în dosarul privind incendiul care a distrus în totalitate clubul şi în urma căruia 44 de persoane au ajuns la spital din cauza intoxicaţiei cu fum.

Clubul Bamboo a fost fondat în urmă cu 15 ani de Joshua Castellano, dar ulterior acesta s-a retras din acţionariat, clubul fiind condus de Ciro Castellano, tatăl lui Vincenzo Castellano, patronul firmei care administrează clubul.

Clubul Bamboo a mai ars din temelii şi în iunie 2005, iar atunci Joshua Castellano spunea că „singurul vinovat este natura”. Cătălin Botezatu, acţionar în 2005, acuza faptul că focul a fost pus intenţionat.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti continuă audierile în dosarul privind incendiul din clubul Bamboo, peste 10 persoane fiind chemate luni să dea declaraţii.

Procurorii au deschis sâmbătă dosar penal, în urma incendiului din clubul Bamboo, fiind începută urmărirea penală in rem pentru distrugere din culpă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

În aceeaşi zi, procurorii au citat la audieri 20 de persoane, printre cei care au dat declaraţii fiind angajaţi şi clienţi ai clubului. Audierile au continuat duminică, când au fost chemate să dea declaraţii alte 15 persoane, dar au venit 20, printre care şi administratorul clubului Bamboo, acesta fiind printre cei care au ajus la spital din cauza intoxicării cu fum.

Anchetatorii au primit documente de la Primăria Sectorului 2, Poliţia Locală a Sectorului 2, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi de la cele şase spitale la care au ajuns persoane care erau în club în momentul izbucnirii incendiului.

Anchetatorii au declarat că, din datele de până acum, nu există indicii ca incendiul să fi fost declanşat de o mână criminală.

Cătălin Dancu, avocatul reprezentanţilor clubului Bamboo, a declarat, după ce a fost duminică la Poliţia Capitalei, că incendiul care a mistuit clubul a fost pus, el argumentând cu faptul că angajaţi ai clubului ar fi semnalat prezenţa unor persoane necunoscute în zona fostei săli de fitness a localului, folosită ulterior ca depozit.

În urma incendiului din Clubul Bamboo, 44 de persoane au ajuns la şase spitale din Capitală, pentru îngrijiri medicale, dintre care patru au rămas internate, trei la spitalele Floreasca şi una la Pantelimon.

Incendiul din Clubul Bamboo a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sâmbătă la ora 03.32, iar primele echipaje de intervenţie au ajuns la faţa locului la ora 03.47, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Peste 260 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului violent, care a cuprins o suprafaţă de aproximativ 3.000 pătraţi, distrugând clubul Bamboo în totalitate. Pompierii supraveghează şi luni zona, pentru a preveni reapariţia focului din focare.

Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani, judeţul Hunedoara, au fost solicitaţi să facă o expertiză la clubul Bamboo, a declarat pentru News.ro, George Găman, directorul INSEMEX, instituţia care a făcut o expertiză şi în cazul incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti.

Clubul Bamboo, care a fost distrus în totalitate în incendiul din noaptea de vineri spre sâmbătă, este operat de firma Morgana Invest SRL, deţinută de italianul Vincenzo Castellano şi de societatea Bambu Tei SRL. Această firmă are ca acţionari trei cetăţeni italieni şi o societate comercială înregistrată în Cipru, scrie Hotnews.

Vincenzo Castellano este nepotul lui Joshua Castellano, fondator al clubului în urmă cu 15 ani, când era partener în această afacere cu designerul Cătălin Botezatu.