Judecătorii solicită lui Klaus Iohannis sesizarea CCR în privinţa legilor justiţiei: „Independenţa magistraţilor este încălcată”

Forumul Judecătorilor din România îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa modificărilor legilor justiţiei propuse de parlamentarii social-democraţi. Asociaţia critică modificările propuse de coaliţia PSD-ALDE şi adoptate recent de Parlament.

RomaniaTV.net
28 dec. 2017, 19:18
Judecătorii solicită lui Klaus Iohannis sesizarea CCR în privinţa legilor justiţiei: „Independenţa magistraţilor este încălcată”

Copreşedintele Forumului Judecătorilor din România, Ionuţ Militaru, a declarat la RFI că nu a existat o consultare pe legile justiţiei, în adevăratul sens al cuvântului.

„Este un memoriu prin care am solicitat nu numai sesizarea CCR cu obiecţie de neconstituţionalitate, ci şi sesizarea Comisiei de la Veneţia, pentru formularea unei opinii cu privire la chestiunile esenţiale care privesc statutul magistratului, independenţa şi imparţialitatea justiţiei (…). Din punctul nostru de vedere, dezbaterea acestor legi în comisia parlamentară nu a fost una reală şi efectivă. De exemplu, Forumul Judecătorilor din România nu a fost invitat la aceste dezbateri. Ulterior, deşi s-a solicitat de către unii membri ai comisiei respective invitarea asociaţiei, s-a respins această solicitare. Pe de altă parte, nu s-a ţinut cont la dezbaterea amendamentelor de avizul negativ al CSM, nici de poziţia fermă a miilor de judecători şi procurori, care au înaintat un memoriu pentru retragerea acestei iniţiative legislative”, a explicat liderul Forumului Judecătorilor.

Citeşte şi Dragnea, despre modificarea legilor justiţiei: Cred că preşedintele trebuie liniştit, mai ales că vin sărbătorile

Întrebat ce nemulţumiri au magistraţi, Ionuţ Militaru a declarat că principala critică este legată de lipsa unor studii de impact.

„Vă dau aici un exemplu: s-a votat modificarea duratei Institutului Naţional al Magistraturii la patru ani, la care se adaugă încă doi ani de stagiu pentru absolvenţi. Nu există nici un studiu de impact cu privire la acest aspect. S-au modificat condiţiile de promovare, inclusiv la Înalta Curte a rămas o promovare doar pe baza interviului. Toate aceste chestiuni de resurse umane nu au la bază un studiu de impact, ceea ce înseamnă că în câţiva ani putem asista la un colaps al sistemului judiciar din cauza posturilor vacante şi din cauza numărului de dosare în continuă creştere. Apoi, răspunderea materială a magistratului a fost extinsă, o definiţie extrem de laxă, la orice greşeală de interpretare a legii, care ar fi produs un prejudiciu. Nu există în nici un stat european o formă atât de extinsă de răspundere materială şi după părerea noastră chiar se ajunge la încălcarea independenţei magistratului”, avertizează copreşedintele Forumului Judecătorilor din România Ionuţ Militaru.

Citeşte şi Răspunsul MAE la scrisoarea ambasadelor legată de legile justiţiei: Nicio iniţiativă nu este adoptată în lipsa unor dezbateri