Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, arestaţi preventiv

Curtea de Apel Bucureşti a dispus miercuri arestarea preventivă pentru 30 de zile a judecătorului Stan Mustaţă şi a grefierei Mariana Curea, acuzaţi în dosarul privind trafic de influenţă pentru soluţionarea favorabilă a unor cauze. Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi contestată.

30 apr. 2014, 03:14
Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, arestaţi preventiv

Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Cureaau fost reţinuţi marţi pentru 24 de ore de procurorii DNA, ulterior primind mandat de arestare preventivă. 

Procurorii DNA îl acuză pe judecătorul Stan Mustaţă de la Curtea de Apel Bucureşti că a cerut bani, în mai multe rânduri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da soluţii favorabile acestora, printre care şi de la Mihai Stoica, pentru a-i anula acestuia condamnarea primită în dosarul transferurilor din fotbal.

Detalii incredibile : Preţul CORECT pentru eliberarea lui Mihai Stoica, negociat la toaletă. STENOGRAME

Potrivit unui comunicat al DNA, Stan Mustaţă este acuzat de mai multe infracţiuni: constituire a unui grup infracţional organizat; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; şase infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de trafic de influenţă.

În acelaşi dosar au fost puse sub acuzare alte trei persoane, care, potrivit procurorilor, intermediau mita: Mariana Curea, grefier la Curtea de Apel Bucureşti, Ion Boraciu şi Florian Alexandru.

‘În cauză, există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul anului 2013, Mustaţă Stan, Boraciu Ion şi Alexandru Florian au constituit un grup infracţional organizat, gruparea fiind sprijinită de Curea Mariana, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, urmărind obţinerea de beneficii materiale. În acest context, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea identificării şi contactării mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă, în scopul pretinderii de la aceştia a unor foloase materiale, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile’, susţine DNA într-un comunicat de presă.

DNA arată că Stan Mustaţă, judecător la Secţia a II-a penală, aflat în compunerea completelor de judecată învestite cu soluţionarea unor dosare penale, a pretins, în mai multe rânduri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în respectivele dosare sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului.

Astfel, la data de 7 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu, magistratul a pretins bani în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestaţiei în anulare împotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronunţată la 4 martie 2014 de Curtea de Apel Bucureşti.

Decizia penală nr. 222/A/2014 a fost dată în dosarul transferurilor din fotbal, iar surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că persoana condamnată este Mihai Stoica.

De asemenea, judecătorul Stan Mustaţă a cerut bani şi în alte dosare: la data de 11 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu şi Florian Alexandru, în vederea pronunţării unei soluţii de punere în libertate a unui inculpat, prin admiterea contestaţiei formulate de acesta împotriva încheierii pronunţate de Tribunalul Bucureşti la 26 martie 2014 (respingerea cererii de înlocuire a arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar); în zilele de 15 şi 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu şi Florian Alexandru, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui condamnat, cu prilejul judecării contestaţiei formulate împotriva sentinţei penale nr. 145 pronunţate la 28 februarie 2014 de Tribunalul Ilfov; în data de 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu şi Florian Alexandru, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate; la data de 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu şi Florian Alexandru, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 194 pronunţate la 19 decembrie 2013 de Tribunalul Ilfov, Secţia penală.

Aceeaşi situaţie a fost remarcată de procurori şi la data de 16 aprilie 2014, când a pretins bani prin intermediul suspecţilor Ion Boraciu şi Florian Alexandru, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unor persoane care s-au constituit parte civilă (majorarea despăgubirilor civile), cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 29 pronunţate la 5 martie 2014 de Judecătoria Roşiorii de Vede.

Anchetatorii mai arată că în cursul lunii aprilie 2014 Stan Mustaţă a pretins de la o persoană, cu complicitatea grefierei Mariana Curea şi prin intermediul lui Ion Boraciu, suma de 30.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor învestiţi în compunerea unui alt complet al Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie favorabilă unui inculpat.