Jurnalistă germană, arestată pentru terorism

Un tribunal turc a ordonat miercuri menținerea în arest a unei jurnaliste și traducătoare germane, acuzată de justiția turcă de apartenență la o "organizație teroristă" și al cărei proces a început de curând în apropiere de Istanbul, au anunțat avocații săi.

11 oct. 2017, 20:16
Jurnalistă germană, arestată pentru terorism

Mesale Tolu, întemnițată de la sfârșitul lui aprilie în Turcia, este acuzată că aparține Partidului comunist marxist-leninist (MLKP), o formațiune interzisă în Turcia fiind considerată „teroristă”. Ea riscă până la 15 ani de închisoare.

Această cetățeană germană de origine turcă în vârstă de 33 de ani, care lucrează printre altele ca jurnalistă și traducătoare pentru o mică agenție turcă de presă de stânga — Etkin Haber Ajansi (ETHA)—, este judecată la Silvri, în apropiere de Istanbul, împreună cu alte 17 persoane.

Tribunalul a hotărât ca Mesale Tolu și alte cinci persoane puse sub acuzare să rămâne după gratii, în timp ce alte opt au fost eliberate așteptând să fie judecate, a anunțat cabinetul de avocatură Dreptul celor oprimați care o reprezintă, potrivit Agerpres.

„Resping acuzațiile formulate împotriva mea. Am fost în vizorul poliției din cauza unei traduceri pe care am făcut-o pentru ETHA”, a declarat în fața instanței jurnalista ale cărei afirmații au fost citate pe Twitter de avocați. Ea este acuzată în special că a asistat la manifestații și funeralii ale militanților MLKP, dar susținătorii săi consideră că este vorba despre un proces politic. Tatăl ei, Ali Riza Tolu, a afirmat miercuri că acuzațiile formulate împotriva ei sunt „minciuni fără fundament”, a informat ETHA pe pagina sa de Facebook.

Mesale Tolu, încarcerată împreună cu fiul său în vârstă de trei ani, face parte din grupul de cetățeni germani deținuți în prezent în Turcia în cadrul stării de urgență impuse după puciul eșuat de la 15 iulie 2016. Printre aceștia se află jurnalistul german de origine turcă, Deniz Yucel, arestat în februarie.

După tentativa de lovitură de stat, relațiile dintre Germania și Turcia, două țări partenere în cadrul NATO, s-au tensionat puternic. Berlinul condamnă ferm amploarea epurărilor întreprinse în Turcia după puciul eșuat, în cursul cărora peste 50.000 de persoane au fost arestate și mai mult de 140.000 concediate sau suspendate. La rândul său, Ankara acuză Germania că dă dovadă de indulgență față de „teroriști”, adăpostind separatiști kurzi și presupuși participanți la puci.