Jurnalişti de la o televiziune din Republica Moldova, reţinuţi de miliţia transnistreană

O echipă de jurnalişti din Republica Moldova a fost reţinută de miliţienii transnistrieni. Un reporter şi un cameraman de la televiziunea moldoveană Publika au fost ridicaţi de aşa-zişii poliţişti din Transnistria în satul Corjova, aflat în zona de securitate.

RomaniaTV.net
01 sept. 2015, 09:18
Jurnalişti de la o televiziune din Republica Moldova, reţinuţi de miliţia transnistreană

Reporterul Oxana Bodnar şi cameramanul Igor Crocos acopereau festivitatea de deschidere a anului şcolar la un gimnaziu din sat, când au fost abordaţi de miliţienii transnistrieni îmbrăcaţi în civil. Deşi aveau acreditările necesare, miliţienii nu le-au luat în seamă şi i-au reţinut, i-au băgat în dubă şi i-au dus la secţie pentru a fi audiaţi. Miliţienii transnistrieni susţin că satul Corjova se află sub jurisdicţia Tiraspolului şi nu a Chişinăului.

„Este un incident regretabil pentru că se face presiune asupra jurnaliştilor. În Corjova nu este nevoie de niciun fel de acreditare, dar Corjova este un simbol al rezistenţei şi de fiecare dată Tiraspolul încearcă să provoace. Cred că este o încercare de a răspunde la interdicţia autorităţilor moldoveneşti de interzicere/intrare a maşinilor din Tiraspol în Republica Moldova”, a declarat preşedintele PAD Mihai Godea, citat de publika.md.

„Nu cred că ar fi existat un motiv care să-i supere. De fiecare dată acţiunile lor, inexplicabile, rămân nepedepsite şi se creează impresia că ei pot face orice cu cetăţenii Republici i Moldova. Din păcate, aceste acţiuni vor mai continua, deoarece cei de la Tiraspol rămân nepedepsiţi pentru acţiunilor lor”, a adăugat fostul deputat.

„Jurnaliştii Publika au acreditare din partea CUC şi au voie să participe la comisiile CUC şi la toate evenimentele din Zona de securitate. Acreditarea expiră pe 31 decembrie 2015. De la an la an, partea transnistreană face presiune asupra jurnaliştilor indiferent de eveniment. Din partea CUC am făcut legătură cu reprezentanţii transnistreni şi am primit o asigurare cu certitudine că jurnaliştii vor fi eliberaţi necondiţionaţi şi i-am rugat să nu şteargă nici o filmare”, a spus membrul CUC, Eduard Bumbac.

„Motivul invocat este dumnealor este că jurnaliştii nu sunt membri ai centrului de presă şi trebuiau să aibă acreditare specială pentru evenimentul respectiv. Ei au dat dovadă că nu cunosc ce înseamnă CUC şi care este menirea ei. Jurnaliştii se află la sectia de miliţie din Dubăsari. Cred că după eliberarea jurnaliştilor, autorităţile moldoveneşti se vor documenta de la sursele primare şi apoi vor întreprinde măsuri”, a explicat membrul CUC, Eduard Bumbac.