Jurnalistul Victor Ciutacu a dat în judecată Parchetul General

Jurnalistul Victor Ciutacu a dat în judecată Parchetul General şi pe conducătorul instituţiei, Augustin Lazăr. Ciutacu solicită daune morale de 100.000 de euro după ce a fost chemat la audieri la Parchet şi, ulterior, după clasarea dosarului, instituţia a refuzat să-i comunice ordonanţa de clasare.

RomaniaTV.net
06 mart. 2018, 12:46
Jurnalistul Victor Ciutacu a dat în judecată Parchetul General

Totul a pornit de la difuzarea de către România TV a unei înregistrări audio în care Traian Băsescu vorbeşte despre implicarea SRI în procesul prin care a fost condamnat Dan Voiculescu. În urma difuzării înregistrării, Parchetul General a deschis un dosar penal, 40 de jurnalişti de la postul de televiziune fiind chemaţi la audieri. Ulterior, dosarul a fost clasat.

„Am dat în judecată Parchetul General şi pe conducătorul instituţiei, în solidar, că el răspunde de ce face sau nu face instituţia. Au făcut dosarul penal după ce am dat înregistrările cu Băsescu, cu statul mafiot, cum l-au ridicat pe Mustaţă din completul de la Voiculescu. Ne-au chemat 40 de oameni la audieri. Ne-au pus întrebări care nu aveau nicio legătură cu înregistrarea difuzată. Pe ei îi interesau de Ghiţă, ce relaţii avea cu angajaţii, cum a fugit, unde este. Ne-a audiat la IGP, că la Parchetul General cică nu era loc. Ne-a văzut toată presa. După care au tăcut luni de zile. Au audiat pe cine au audiat, mai puţin pe Kovesi. Până şi pe Coldea l-au audiat. După care am aflat pe surse că dosarul penal a fost clasat. Am făcut solicitare legală la Parchetul General, eu, în nume personal, să-mi comunice şi mie ordonanţa de clasare. Nu mi-au răspuns, am făcut revenire, după care mi-au comunicat că da, s-a clasat dosarul. Am făcut plângere prealabilă la Parchetul General, pentru refuzul de a-mi comunica ordonanţa de clasare. Nu au mai răspuns absolut nimic. Motiv pentru care ne judecăm în civil. La un moment dat trebuie să existe un precedent. Pe de o parte, în timpul urmăririi penale, care e secretă, abundă presa de stenograme, iar când un act devine oficial, instituţia nu ţi-l comunică. Vreau să ştiu ce rost a avut audierea mea. Ce aţi aflat de aţi închis dosarul? Mai mult, e un prejudiciu de imagine pentru mine, pentru instituţie, pentru presă în general. Ce facem, când ni se pune pata, chemăm toată presa la procuratură. Aştept şi eu să văd ce spune instanţa. Măcar instanţa trebuie să-mi comunice o motivare”, a declarat Ciutacu, pentru stiripesurse.ro.