Justiţia din Belgia se va pronunţa pe 14 decembrie în privinţa extrădării lui Carles Puigdemont

O instanţă din Belgia va da la 14 decembrie verdictul cu privire la cererile de extrădare emise pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont şi pe numele altor patru foşti membri ai Guvernului regional plecaţi în Belgia, au declarat, luni, avocaţii acestora, potrivit Politico.eu.   

05 dec. 2017, 04:40
Justiţia din Belgia se va pronunţa pe 14 decembrie în privinţa extrădării lui Carles Puigdemont

Procurorii belgieni au cerut, luni, ca cererile de extrădare emise pe numele foştilor lideri catalani să fie admise, a relatat publicaţia belgiană De Standaard.

De cealaltă parte, avocaţii foştilor lideri ai Cataloniei au argumentat că acuzaţiile aduse acestora nu intră sub incidenţa legilor din Belgia, adăugând că, în cazul în care aceştia se vor întoarce în Spania, drepturile foştilor lideri ai Executivului regional vor avea de suferit.

Şedinţa de luni a fost a cea de-a doua a acestui proces. Luna trecută, Justiţia din Belgia a decis că Puigdemont nu are dreptul să părăsească această ţară fără acordul unui judecător.

Carles Puigdemont a plecat în Belgia alături de alţi foşti patru membri ai Guvernului regional catalan, după ce Executivul de la Madrid a dispus suspendarea autonomiei regiunii care a adoptat în mod unilateral o declaraţie de independenţă la sfârşitul lunii octombrie.

Pe numele lui Puigdemont şi a celorlalţi foşti lideri catalani care au plecat în Belgia au fost emise mandate europene de arestare, deoarece autorităţile spaniole vor ca aceştia să fie judecaţi la Madrid pentru rebeliune şi pentru utilizarea abuzivă a fondurilor publice.