Kelemen Hunor a discutat cu ministrul ungar de Externe despre extinderea drepturilor comunităţii maghiare

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a întâlnit vineri cu ministrul de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, context în care a afirmat că este "inacceptabil" faptul că în România nu sunt aplicate unele dintre legile aflate în vigoare și care privesc în mod direct soarta comunității maghiare,

29 ian. 2016, 17:41
Kelemen Hunor a discutat cu ministrul ungar de Externe despre extinderea drepturilor comunităţii maghiare

„Am subliniat în cadrul dialogului că drepturile comunității maghiare, în privința cărora ne-am exprimat deseori îngrijorarea, trebuie să se afle pe agenda îmbunătățirii relațiilor româno-maghiare. Considerăm inacceptabil faptul că, în România, nu sunt aplicate unele dintre legile aflate în vigoare și care privesc în mod direct soarta comunității maghiare„, a declarat președintele UDMR, amintind, ca exemplu, legea educației, respectiv prevederile legislative care vizează dreptul folosirii limbii materne și inscripțiile bilingve.

Citeşte şi: Peter Szijjarto, la întâlnirea cu Cioloş: Momentan nu se construieşte gard la graniţa dintre Ungaria şi România

Potrivit comunicatului, pe lângă respectarea normelor legale, cei doi oficiali au vorbit și despre extinderea drepturilor comunității, scrie Agerpres.

„UDMR vrea să atragă atenția și asupra faptului că aceasta este o practică europeană, necesară în vederea siguranței maghiarilor pe pământul natal”, a spus Kelemen Hunor.

El și-a exprimat încrederea că va exista un progres real în privința relațiilor româno-maghiare.

Președintele UDMR a subliniat necesitatea îmbunătățirii stadiului actual al relațiilor româno-ungare.

„Am solicitat premierului Dacian Cioloș, încă în perioada interimatului său, să aibă în vedere o normalizare a relației româno-maghiare. Și din acest motiv mă bucură vizita lui Szijjarto Peter de azi”, a mai declarat Kelemen Hunor.