Kelemen Hunor, despre referendumul pentru familie: Nu cred că până pe 7 octombrie se pot face toate procedurile

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că nu este timp suficient ca până pe 7 octombrie să fie organizat referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie, din moment ce proiectul de lege pe această temă nu a trecut de Senat.

RomaniaTV.net
03 sept. 2018, 14:03
Kelemen Hunor, despre referendumul pentru familie: Nu cred că până pe 7 octombrie se pot face toate procedurile

„Pentru asta e nevoie de o hotărâre de Guvern (pentru organizarea referendumului – n.r.), dar înainte de hotărârea de Guvern mai e un pas de făcut în Senat. Nu ştiu dacă va fi în octombrie. Mi-e greu să cred că până pe 7 octombrie se pot face toate procedurile, inclusiv campania care trebuie să fie de 30 de zile, deci până când nu se va stabili într-adevăr prin hotărâre de Guvern, aşa cum trebuie, procedural, data referendumului şi nici nu a trecut de Senat acel proiect nu putem discuta”, a spus Kelemen Hunor la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că parlamentarii UDMR nu au reuşit să stabilească şi nici nu trebuie să stabilească o ”poziţie fixă” şi ”foarte rigidă” cu privire la acest subiect.

„E o chestiune de conştiinţă a fiecăruia şi votul nostru în acest caz la Cameră a fost conform conştiinţei, fiecare a votat cum a crezut că trebuie să voteze. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt reglementate şi în acest moment. Familia e un lucru şi căsătoria e cu totul şi cu totul altceva. Nu poţi să legi familia de căsătorie, fiindcă există familii unde există doar un singur părinte din varii motive şi nu poţi să spui că nu e familie. Sunt familii unde nu există căsătorie şi nu poţi să spui copilului nici când este la grădiniţă, nici când se duce la şcoală că tu nu ai familie fiindcă părinţii tăi nu s-au căsătorit şi căsătoria e o altă chestiune, unde eu sunt mai conservator, adică spre a accepta că orice căsătorie se face între un bărbat şi o femeie. Aici avem iarăşi o problemă, există deja o decizie la nivel european, iar România, indiferent ce votează, va fi obligată în continuare să accepte căsătoriile făcute în afară, în ţările unde există altfel de reglementări”, a mai spus acesta.