Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Rămân sceptic că următorul pas va fi revocarea procurorului-şef al DNA

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că, după analiza prezentată de Tudorel Toader, era aproape imposibilă o altă concluzie decât declanşarea revocării procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

RomaniaTV.net
22 feb. 2018, 18:33
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Rămân sceptic că următorul pas va fi revocarea procurorului-şef al DNA

UPDATE. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat sceptic faţă de posibilitatea ca propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie pusă în aplicare de preşedintele Klaus Iohannis.

„Concluzia după această analiză (n. r. – raportul asupra activităţii manageriale a DNA) nu putea să fie altceva decât concluzia ministrului, dar eu rămân sceptic că următorul pas va fi revocarea procurorului-şef al DNA. Preşedintele Iohannis acum câteva zile a spus că el nu are niciun motiv pentru a face acest lucru. Este un om extrem de consecvent în toate declaraţiile şi eu nu cred că în acest moment îşi va schimba atitudinea sau punctul de vedere şi cred că, din acest punct de vedere, ca să spunem aşa, această fază s-a încheiat”, a afirmat Kelemen joi seara, pentru AGERPRES.

Liderul UDMR consideră că până la expirarea mandatului procurorului-şef al DNA lucrurile ar putea rămâne neschimbate.

„Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare, dar ştim că preşedintele Iohannis nu are niciun motiv pentru a o revoca. Aşa a declarat el. Şi doamna procuror a zis că ea şi-a făcut treaba corect, perfect, nu a greşit, deci nu are niciun motiv să-şi dea demisia. Eu cred că lucrurile aşa rămân, nu se va schimba nimic şi până când ea îşi termină mandatul, nu ştiu, anul viitor sau când expiră mandatul de trei ani, lucrurile rămân aşa cum le ştim. Asta este părerea mea”, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că Tudorel Toader este de apreciat pentru prezentarea raportului asupra activităţii DNA, fiind primul ministru al Justiţiei care face o astfel de analiză.

Tudorel Toader a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanşarea procedurii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM şi preşedintelui României.

Adrian Dobre, PSD: Susţinem decizia ministrului Justiţiei. Raportul este extrem de profesionist

„A fost o analiză foarte amănunţită a ministrului Justiţiei, cu elemente cunoscute şi cu toate problemele semnalate de-a lungul timpului şi, din acest punct de vedere, cred că Tudorel Toader a făcut prin această prezentare un lucru foarte important. Ar fi trebuit să îl facă în faţa Parlamentului, dar până la urmă l-a făcut în faţa cetăţenilor şi cred că a făcut foarte bine, fiind primul ministru al Justiţiei care, conform legii, a venit în faţa cetăţenilor şi a prezentat un fel de raport. Ar fi trebuit prezentat anual un astfel de raport şi e prima oară când se prezintă pentru DNA o astfel de analiză. E de apreciat pentru că alţii nu au făcut acest lucru. După analiza făcută, era aproape imposibil să ajungi la o altă concluzie decât declanşarea revocării procurorului şef al DNA. Sunt convins că preşedintele Iohannis, aşa cum s-a exprimat recent şi a spus că nu are motive pentru a o elibera din funcţie pe d-na Kovesi, bănuiesc că va fi consecvent şi nu va face pasul. Acum mingea este în terenul preşedintelui şi urmează să decidă ce va face, dar aşa cum îl ştim cred că va rămne consecvent şi nu va revoca procurorul şef al DNA”, a spus Kelemen.

Citeşte şi: Tudorel Toader: Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi

Potrivit acestuia, în condiţiile în care şeful statului nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi, aceasta va rămâne în funcţie până la finalul mandatului.

„Probabil că tot ceea am văzut în această perioadă de luni şi ani de zile vom vedea şi în continuare. Ea e convinsă că nu a făcut nicio greşeală şi va lucra ca până acum şi lucrurile nu se vor schimba în niciun fel”, a afirmat liderul UDMR.

Întrebat dacă acest lucru va fi benefic sau nu pentru Justiţie şi societatea românească, Kelemen Hunor a răspuns că orice instituţie, într-un stat de drept, este mai importantă decât persoanele „cu care este populată”, inclusiv şefii.

„Acest lucru este valabil de la cea mai înaltă funcţie de demnitate publică, până la ultima primărie. Instituţia trebuie să fie credibilă, puternică, să aibă reguli de funcţionare”, a conchis Kelemen Hunor.

Cioloş, despre revocarea lui Kovesi: S-a ajuns într-o fază în care lupta împotriva corupției nu mai e un proces de primenire