Kelemen Hunor: Am discutat multe probleme etnice cu Klaus Iohannis, însă nu şi despre autonomie

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că nu a discutat până acum cu președintele Klaus Iohannis despre autonomia teritorială. Acesta a precizat însă că au vorbit despre relația dintre majoritate și minoritate şi că "nu există subiecte tabu" în relația cu un președinte.

27 feb. 2015, 19:35
Kelemen Hunor: Am discutat multe probleme etnice cu Klaus Iohannis, însă nu şi despre autonomie

 Kelemen Hunor a menționat că nu vrea să comenteze declarația de la Berlin a lui Klaus Iohannis potrivit căreia în România nu există o problemă maghiară. Totuşi, liderul UDMR a adăugat că această comunitate maghiară are încă multe probleme pe care dorește să le rezolve prin „dialog și mijloace parlamentare”, scrie Agerpres.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, la Berlin: În România nu există o problemă a maghiarilor. Nu ne simţim ameninţaţi

„Eu cred că cu orice preşedinte se poate vorbi despre orice, nu există subiecte tabu şi bănuiesc că într-o ţară democratică nici nu trebuie să spunem că există subiecte tabu. Cu domnul preşedinte am vorbit despre foarte, foarte multe subiecte, dar nu despre autonomie. Am vorbit despre problemele legate de relaţia majoritate-minorităţile etnice, chiar am propus şi un acord politic între forţele politice parlamentare, am spus că trebuie gândită, analizată o astfel de posibilitate, şi în acest context discutăm noi cu preşedintele aceste probleme”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat că, din poziția de fost președinte al Forumului Democrat German, Iohannis a susținut proiectul Legii minorităților naționale, care conține și capitolul privind autonomia culturală. „Deci, aici vorbim de garanții instituționale pentru păstrarea identității etnice pentru fiecare minoritate în parte, inclusiv pentru cea mai numeroasă minoritate din România, minoritatea maghiară”, a afirmat liderul UDMR.

Citeşte şi: CSM: Elena Udrea, Adrian Sârbu şi Kelemen Hunor au afectat independenţa justiţiei

Întrebat în cadrul conferinţei de presă comune susţinută cu Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, la Berlin, dacă este îngrijorat de atitudinea Ungariei cu privire la protecţia minorităţii maghiare, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că „este clar că interesul Ungariei pentru minoritatea maghiară din afara ţării este extrem de ridicat”.

Şeful statului a precizat însă că minoritatea maghiară are reprezentanți politici cu care se întâlnește foarte des pentru a discuta diverse aspecte ale vieții politice și sociale.