Alegerea primarilor în două tururi, la un pas de a redeveni realitate. Anunţurile lui Iohannis şi Cioloş VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, idee pentru care liberalii fac presiuni la adresa guvernului. Premierul Dacian Cioloş a lăsat şi el de înţeles că s-ar putea ajunge la un consens, deşi în urmă cu câteva zile spunea că o decizie a Executivului în sensul dorit de PNL "nu ar fi democratică".

24 ian. 2016, 13:01
Alegerea primarilor în două tururi, la un pas de a redeveni realitate. Anunţurile lui Iohannis şi Cioloş VIDEO

Premierul Dacian Cioloş a declarat, la Iaşi, că va avea o discuţie cu partidele pe tema modificării legii în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, afirmând că sunt luate în calcul toate posibilităţile, inclusiv varianta asumării răspunderii Guvernului în Parlament.

Premierul a făcut aceste declaraţii la puţin timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin este una „foarte bună”, dar că se pune întrebarea dacă legea mai poate fi schimbată cu atât de puţin timp înaintea alegerilor.

Klaus Iohannis s-a arătat a fi pe aceeaşi lungime de undă cu foştii colegi din PNL cu privire la organizarea alegerilor locale. „E o idee foarte buna, dar intrebarea se pune daca se poate face acum, cu asa putin timp inainte de alegeri. Este o decizie a partidelor parlamentare si, intr-o oarecare masura, a Guvernului. Eu le doresc sa gaseasca cea mai buna solutie„, a spus Klaus Iohannis, la Iaşi, unde a participat, duminică, la festivităţile prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române.

 

Şeful statului a mai declarat, la Iaşi, de Ziua Unirii, că speră ca 2016 să fie un an electoral în care să câştige profesionalismul. El a precizat că nu doreşte să se implice în campania electorală, dar îşi va face auzită vocea pentru a arăta că este nevoie de un nou mod de a face politică.

Sper că vom avea un an electoral decent, în care tenacitatea, munca şi profesionalismul vor câştiga. Vocea mea se va face auzită în tot acest an, dar nu pentru a intra în campanie, ci pentru a vorbi despre înnoirea clasei politice şi continuarea schimbării modului de a face politică. Avem nevoie de abordări, idei şi oameni noi, care au înţeles că metehnele trecutului trebuie să rămână ale trecutului, că nu putem continua înşelând speranţele oamenilor„, a spus şeful statului.

Iohannis a mai spus că politicienii au şansa, în 2016, de a se conecta la dorinţele cetăţenilor. „2016 este un an electoral, urmează perioada în care clasa politică are şansa de a se reconecta la aşteptările cetăţenilor, de a reconstrui încrederea ştirbită în timp şi de a asuma responsabilităţi. Cred că cetăţenii noştri îşi doresc lucruri simple de la politicieni: să se ţină de cuvânt, să îşi pună puterea şi priceperea în slujba interesului public şi să respecte legile. Partidele au ocazia să probeze că au înţeles aceste lucruri, prin modul de conduită, prin oamenii pe care îi vor propune în competiţiile politice şi prin acţiunile lor din acest an” a afirmat preşedintele.

Citeşte şi ALEGERI LOCALE 2016. AEP propune ca scrutinul să aibă loc pe 5 IUNIE. CALENDARUL şi BULETINUL DE VOT

Biroul Politic Național al PNL a decis, săptămâna trecută, să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a anunțat copreședintele liberalilor Alina Gorghiu.

Dacian Cioloş a declarat, în legătură cu acest subiect, că nu ar fi democratic ca o lege adoptată în Parlament să fie modificată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, aşa cum solicită PNL în legătură cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Citeşte şi Gorghiu: Orice metodă prin care se ajunge la alegerile în două tururi pentru primari este binevenită