Klaus Iohannis a declarat la Bruxelles că susţine accesul industriilor naţionale de apărare şi al IMM-urilor

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat la Consiliul European de la Bruxelles angajamentul României de a participa la PESCO şi susţinerea de către ţara noastră a accesului deschis şi echitabil al industriilor naţionale de apărare şi al IMM-urilor din toate statele membre la piaţa europeană de apărare.

15 dec. 2017, 19:28
Klaus Iohannis a declarat la Bruxelles că susţine accesul industriilor naţionale de apărare şi al IMM-urilor

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat la Consiliul European de la Bruxelles angajamentul României de a participa la PESCO şi susţinerea de către ţara noastră a accesului deschis şi echitabil al industriilor naţionale de apărare şi al IMM-urilor din toate statele membre la piaţa europeană de apărare.

Instrumentul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO) a fost lansat oficial joi.

„Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul României de a participa la PESCO, subliniind faptul că operaţionalizarea acestui instrument ar trebui să conducă la dezvoltarea mai eficientă a capabilităţilor militare şi la creşterea coeziunii între statele membre. (…) Referitor la Fondul european pentru apărare, preşedintele Klaus Iohannis a reliefat rolul acestuia în consolidarea cooperării între statele membre în proiecte din sfera apărării şi susţinerea României pentru un acces deschis şi echitabil al industriilor naţionale de apărare şi al IMM-urilor din toate statele membre la piaţa europeană de apărare”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, potrivit Agerpres.

Şeful statului a subliniat şi importanţa aprofundării cooperării UE – NATO prin implementarea Declaraţiei de la Varşovia şi prin adoptarea de noi măsuri în ceea ce priveşte sporirea mobilităţii transfrontaliere şi a combaterii terorismului.

Liderii europeni au abordat, totodată, aspecte legate de dimensiunea socială a Uniunii Europene. Preşedintele Iohannis a susţinut consolidarea acesteia pe baza concluziilor Summitului de la Goteborg, printr-un efort comun al statelor membre UE care să vizeze întărirea convergenţei economice şi a coeziunii sociale la nivelul întregii Uniuni.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea utilizării tuturor instrumentelor disponibile pentru obţinerea unor soluţii echilibrate în domeniul social şi a arătat că menţinerea mobilităţii lucrătorilor este un element esenţial”, precizează Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte discuţiile referitoare la educaţie şi cultură, şeful statului a exprimat susţinerea pentru o cooperare mai aprofundată a statelor membre UE. El a reliefat faptul că măsurile în acest domeniu trebuie să vizeze îmbunătăţirea competenţelor lingvistice şi digitale şi facilitarea accesului la piaţa muncii pentru toţi cetăţenii europeni. Din această perspectivă, Iohannis a exprimat susţinerea consolidării politicilor europene în materie de cultură şi educaţie, care contribuie la promovarea identităţii europene, consolidarea convergenţei economice şi a coeziunii sociale la nivelul întregii Uniuni.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa dezvoltării industriilor culturale şi creative, pentru o valorificare cât mai bună a potenţialului deosebit al acestui domeniu, în special în contextul evoluţiilor tehnologice şi digitale, informează Agerpres.

Referitor la politica Uniunii Europene în domeniul migraţiei şi azilului, şeful statului a reiterat disponibilitatea ţării noastre de a contribui activ la avansarea discuţiilor în vederea identificării de soluţii acceptabile pentru toate statele membre. Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa continuării cooperării cu partenerii externi, state de origine şi de tranzit, ca element cheie în abordarea cauzelor profunde ale migraţiei şi identificarea de soluţii pe termen lung.

Klaus Iohannis a evidenţiat, cu privire la finanţarea acţiunilor externe ale UE, faptul că instituirea unui instrument financiar destinat stopării migraţiei ilegale necesită o analiză aprofundată, mai ales în contextul negocierilor pentru viitorul buget multianual al Uniunii.