Klaus Iohannis a discutat cu premierul Mihai Tudose despre măsurile fiscale preconizate: Fiecare a rămas cu părerea lui

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut discuţii cu premierul Mihai Tudose privind măsurile fiscale pe care urmează să le adopte Guvernul, discuţii în urma cărora ”fiecare a rămas cu părerea lui”.

02 nov. 2017, 13:44
Klaus Iohannis a discutat cu premierul Mihai Tudose despre măsurile fiscale preconizate: Fiecare a rămas cu părerea lui

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, joi, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă în care a criticat măsurile fiscale pe care intenţionează să le adopte Guvernul, spunând că acestea vor băga România într-o avetură economică şi fiscală cu final trist.

”Guvernul a anunţat un pachet de măsuri fiscale. Se pare că zilele acestea va intra în discuţia Guvernului şi din acest motiv fac declaraţiile de azi, pentru că acest pachet nu este clamata revoluţie fiscală şi cred că se va transforma într-o bulversare fiscală”, a mai afirmat şeful statului.

”Comisia Europeană – nu cum cineva a spus la viteză că cineva din reprezentanţă – a declanşat procedura de deviaţie semnificativă în privinţa deficitului bugetar. Păi, ce înseamnă deviaţie semnificativă? Adică în privinţa comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătur,ă cum se spune popular, am pierdut ceea ce se numeste predictibilitate şi sustenabilitate. Singurul lucru care se mai poate precize: că aşa nu merge bine”, a subliniat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că a avut discuţii pe aceste teme cu premierul Mihai Tudose.

Întrebat dacă, în urma acestor discuţii, este optimist că se va ţine cont de avertismentul lui, Klaus Iohannis a precizat: ”În urma acestor discuţii, fiecare a rămas cu părerea lui”.

Preşedintele a arătat că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va duce la o mărire foarte mică de salariu şi chiar la scăderi în anumite sectoare. Întrebat despre faptul că membrii Guvernului au spus că această măsură ar putea să aducă, însă, contribuţii sociale la pensii mai mari pentru angajaţi, Klaus Iohannis a replicat: ”După evaluarea mea, aceste măsuri şi calcule care s-au făcut sunt cârpeli”.

Şeful statului a precizat că nu va merge la şedinţa de Guvern în care se vor discuta aceste măsuri. ”Eu mă simt obligat faţă de români să îmi spun părerea atunci când cred că lucrurile nu merg bine. Pe de altă parte, preşedintele României, conform Constituţiei, nu are atribuţii concrete în domeniul economic, deci nu voi merge în şedinţa de Guvern”, a afirmat Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Dacă aplicăm măsurile anunţate de guvern la salariul mediu net de 2.335 lei, salariatul câştigă fix 3 lei