Klaus Iohannis a discutat la telefon cu premierul britanic Theresa May despre atacul terorist de la Londra

Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi o convorbire telefonică cu premierul Marii Britanii, Theresa May, despre atacul terorist de la Londra, anunţă Administraţia Prezidenţială.

23 mart. 2017, 12:15
Klaus Iohannis a discutat la telefon cu premierul britanic Theresa May despre atacul terorist de la Londra

Preşedintele Iohannis „a condamnat în termeni fermi atacul terorist care a avut loc ieri la Londra, lângă Parlament, simbolul democrației britanice, și a exprimat solidaritatea deplină a României și a poporului român cu Regatul Unit. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, totodată, în numele său şi al României, condoleanțe familiilor victimelor și urări de însănătoșire grabnică celor răniți”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Cei doi au discutat, de asemenea, situația celor doi români răniți în atacul de miercuri. Prim-ministrul britanic şi-a exprimat „regretele sale puternice pentru rănirea lor şi speranţa că starea de sănătate a acestora, mai ales a cetăţenei române aflate încă în stare critică, se va ameliora”.

Preşedintele României a transmis sprijinul deplin al României pentru continuarea luptei împotriva terorismului, evocând preocuparea pentru creşterea în amplitudine şi frecvenţă a fenomenului terorist, precum şi a gradului său de impredictibilitate.

În context, pronunțându-se ferm pentru intensificarea eforturilor comune de prevenire, descurajare și pedepsire a acestui fenomen reprobabil, Preşedintele Klaus Iohannis a amintit iniţiativa de creare a unei Curți internaționale împotriva terorismului, lansată în comun de România și Spania.

În spiritul Parteneriatului Strategic care leagă cele două țări, Preşedintele României a accentuat necesitatea intensificării și eficientizării cooperării bilaterale în sfera securității, inclusiv pe dimensiunea de contraterorism.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a menţionat că aşteaptă cu deosebită plăcere vizita oficială pe care Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales o va efectua în România în cursul săptămânii viitoare, care va constitui un reper important în istoria relaţiilor bilaterale de Parteneriat Strategic dintre cele două state.

Totodată, în urma atacului care a avut loc ieri la Londra, Preşedintele României a semnat astăzi o scrisoare de condoleanţe către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, despre românca rănită în atacul de la Londra: Ce a fost greu a trecut, dar în continuare se află sub observaţie

Premierul britanic Theresa May a avut convorbiri telefonice cu președintele american Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande și premierul român Sorin Grindeanu după atacul comis miercuri la Londra și soldat cu patru morți și câteva zeci de răniți, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al șefei executivului britanic, potrivit Reuters,pteluată de Agerpres.

Într-o declarație făcută joi în Camera Comunelor, Theresa May a confirmat că persoanele rănite în atacul de miercuri din fața Palatului Westminster sunt de mai multe naționalități și includ 12 britanici, trei elevi francezi, doi români, patru sud-coreeni, un german, un polonez, un irlandez, un italian, un chinez, un american și doi greci.

În atac au fost răniți și trei polițiști. Trei persoane și-au pierdut viața în incident, un polițist britanic de 48 de ani, Keith Palmer, un bărbat între 40 și 50 de ani și o femeie de 43 de ani, Aysha Frade, care avea naționalitate britanică, dar era de origine spaniolă. Autorul atacului a fost împușcat mortal de poliție.

May a mulțumit ”prietenilor și aliaților din întreaga lume care au arătat solidaritate” cu țara sa după atacul de miercuri din apropierea parlamentului britanic.