Klaus Iohannis a promulgat legea privind etichetarea produselor lactate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea privind informaţiile obligatorii care trebuie inscripţionate pe eticheta laptelui pentru consum şi a produselor lactate proaspete.

03 mai 2016, 11:50
Klaus Iohannis a promulgat legea privind etichetarea produselor lactate

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat, miercuri, 6 aprilie, cu 218 voturi „pentru”, legea privind etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate.

Acestea prevede că produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma ”Conţine lapte praf în proporţie de __%” şi că „etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor”.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea ”Produs natural” îl vor avea doar cei care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea ”Produs românesc” îl vor avea doar cei care folosesc în proporţie de 100% lapte, materie primă, provenit din fermele din România.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.

Amenzile cresc pentru producerea, expunerea spre vânzarea şi/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum, cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte de la 20.000 lei la 25.000 lei şi se pedepseşte cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, pe timp de 6 luni, după caz.