Klaus Iohannis a semnat decretele de vacantare a posturilor de miniştri de la Dezvoltare şi Transporturi

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele prin care a constatat vacantarea posturilor de miniştri de la Ministerul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice şi de la Ministerul Transporturilor.

03 ian. 2019, 15:19
Klaus Iohannis a semnat decretele de vacantare a posturilor de miniştri de la Dezvoltare şi Transporturi

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele prin care se constată vacantarea funcţiilor de membri ai Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, la ministerul Dezvoltării şi Lucian Şova, la ministerul Transporturilor.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 3 ianuarie a.c., următoarele decrete:

  • Decret pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia domnului Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice;
  • Decret pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia domnului Lucian Şova, ministrul transporturilor”, se arată într-un anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

Guvernul a transmis preşedintelui revocarea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării, propunându-i pe Lia Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer, însă în 20 noiembrie preşedinte Iohannis a refuzat revocarea titularilor de la cele două ministere – Lucian Şova şi Paul Stănescu – respingând implicit şi numirile Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Ilan Laufer.

Klaus Iohannis, despre remanierea Guvernului: Până după 1 decembrie nu se va schimba nimic

În 21 noiembrie, Lia Olguţa Vasilescu a fost propusă la Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor. Ulterior, Şova şi Stănescu şi-au depus demisiile, dar nici de această dată gestul lor nu s-a concretizat în decrete de revocare.

În 5 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că încă nu a finalizat analiza privind remanierile, iar despre blocajul care s-ar crea pentru că demisiile miniştrilor devin efective, preşedintele a replicat: „Soluţia este la PSD, n-au decât să vină cu oameni performanţi”.

În 7 decembrie, Guvernul s-a adresat Curţii Constituţionale în legătură cu numirea miniştrilor, CCR constatând în 19 decembrie existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern – Preşedinte pe acest subiect.

Preşedintele urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru de la Transporturi şi Dezvoltare, a decis Curtea.

PSD îi cere lui Iohannis să deblocheze situaţia de la ministerele Dezvoltării şi Transporturilor: Afectează imaginea României