Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a lui Hedi Fried, supravieţuitoare a Holocaustului

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, decretul de decorare a lui Hedi Fried, psiholog şi scriitor din  Regatul Suediei.

16 apr. 2015, 11:51
Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a lui Hedi Fried, supravieţuitoare a Holocaustului

În semn de profund respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, pentru contribuţia deosebită avută la promovarea valorilor toleranţei şi la mai buna cunoaştere a istoriei Holocaustului, președinte Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler lui Hedi Fried, psiholog şi scriitor din Regatul Suediei„, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan-Lucian Aurescu.

Hedi Fried s-a născut în Sighet şi a fost deportată, împreună cu familia, la Auschwitz, în 1944. Părinţii săi au fost ucişi acolo la puţin timp. Pe 15 aprilie 1945, după un an de chinuri crude prin lagărele de la Auschwitz-Birkenau şi Bergen-Belsen, cele Hedi şi sora sa au emigrat în Suedia.

Pentru că a supravieţuit Holocaustului, Hedi Fried s-a făcut psiholog. A fost primul psiholog din lume care a constituit grupuri speciale pentru psihoterapia supravieţuitorilor Holocaustului. Aşa a şi ajuns unul dintre protagoniştii filmului documentar „Ultimul supravieţuitor”, regizat de americanii Michael Pertnoy&Michael Kleiman.

Hedi Fried a scris patru cărţi despre viaţa sa.