Corina Şuteu a depus jurământul ca ministru al Culturii. Iohannis: Cultura are nevoie de reformă, nu de reformită VIDEO

Corina Şuteu, noul ministru al Culturii, a depus jurământul, miercuri, la Palatul Cotroceni, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire, iar acesa a fost publicat în Monitorul Oficial.

04 mai 2016, 08:40

Corina Şuteu a depus jurământul ca ministru al Culturii şi îl înlocuieşte în funcţie pe Vlad Alexandrescu, demis de premierul Dacian Cioloş ca urmare a gafelor repetate pe care le-a comis în ultimele săptămâni, iniţial în gestionarea tensiunilor de la Opera Naţională Bucureşti, unde a numit trei directori în doar câteva zile, iar în final printr-o scrisoare transmisă Grupului de Dialog Social, al cărui membru autosuspendat este, în care denunţa mai multe presupuse presiuni făcute asupra sa de colegi din Guvern în cazul mai multor demersuri pe care le-a făcut de la preluarea conducerii Ministerului Culturii.

„Vă doresc mult succes cu acest mandat! Preluaţi portofoliul într-o perioadă foarte dificilă, când există – şi pe bună dreptate, trebuie să recunoaştem – o inflamare în spaţiul public în legătură cu ce se întâmplă cu domeniul cu care se ocupă Ministerul Culturii. Există aşteptări mari, instituţiile de cultură au nevoie de cineva care cu fermitate şi înţelegere şi cu simţul a ce trebuie făcut şi poate fi făcut să conducă acest minister. Vă doresc să reuşiţi cu multă energie şi cu mult tact, cu multă aplecare şi indulgenţă să rezolvaţi multiplele probleme care vă aşteaptă. Evident, situaţia de la Operă trebuie rezolvată, dar e doar una din situaţiile unde e nevoie de cineva la conducerea Ministerului care cunoaşte profund cultura românească, instituţiile de cultură româneşti. Cred că dmeniul de care se ocupă Ministerul Culturii are nevoie de reformă, nu de reformită, are nevoie de decizie, dar nu de impunere cu cizma şi vă doresc să reuşiţi să schimbaţi lucrurile în sensul aşteptat de artişti, de public, dar şi de specialiştii în domeniu. Complicată sarcină! Vă doresc succes”, a fost mesajul transmis Corinei Şuteu de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul privind revocarea din funcţia de Ministru al Culturii a lui Vlad Tudor Alexandrescu. De asemenea, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Corinei Șuteu în funcţia de Ministru al Culturii. Ambele decrete au fost publicate în Monitorul Oficial, iar la ora 17.00 a avut loc ceremonia oficială de învestire în funcţie.

Corina Şuteu a fost nominalizată de premierul Dacian Cioloş pentru funcţia de Ministru al Culturii, în condițiile în care Vlad Alexandrescu a fost revocat.

Corina Şuteu şi-a început cariera drept critic de teatru în România. În 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisée Européen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) şi preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene.

În 1998 a fondat asociaţia ECUMEST. Între 2005 – 2006 a editat cartea „Arts Politics and Change” (ca urmare a programului „Policies for culture”), publicată la Amsterdam, şi a lansat la Columbia University volumul „Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe”.

A ocupat funcţia de director al Institutului Cultural Român din New York în perioada 2006 – 2012. Corina Şuteu a fost director al ICR New York în perioada în care la conducerea Institutului Cultural Român era Horia Roman Patapievici.

Corina Şuteu a iscat mai multe controverse de-a lungul mandatului de director la ICR New York. Expoziţia de street art „Freedom for Lazy People” a artiştilor români IRLO, Omar şi Nuclear Fairy, deschisă pentru public între iunie-august 2008, la Galeria Română din New York a dus la faimosul Scandal cu „Poneiul roz”. În expoziţie figura un ponei roz cu o zvastică desenată. Expus în expoziţie era, de asemenea, un afiş cu David şi Moise în ipostaze indecente. Horia Roman Patapievici a explicat ulterior că desenul biblic era o alegorie. Scandalul stârnit de expoziţie a dus la o campanie mediatică împotriva lui Horia Roman Patapievici şi Corinei Şuteu.

Pe de altă parte, în timpul în care a fost secretar de stat la Cultură, Corina Şuteu s-a ocupat de strategii culturale. S-a implicat, totodată, în proiecte culturale, cel mai recent fiind „Bucureşti – Capitală europeană a culturii 2021”.

Conform Declaraţiei de Avere şi Interese publicată pe site-ul Ministerului Culturii, Corina Şuteu şi-a deschis două conturi curente în 2006 la Banc Post, dintre care unul în în valoare de 15.827 euro şi al doilea în valoare de 64,429 lei.

Corina Şuteu a lăsat rubricile pentru „Terenuri, Clădiri, Apartamente, Casă de Locuit, Casă de Vacanţă, Autovehicule, Tractoare, Şalupe şi Iahturi” necompletate, ceea ce, în limbaj contabil, înseamnă că nu deţine nicio proprietate de acest fel.

Corina Şuteu este preşedinte onorific la Asociaţia „Film Etc”, unde câştigă 63.587 lei brut (anual). Este salarizată şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală din Bucureşti, de unde îi revin 2040 lei brut (lunar).

Corina Şuteu a avut si venituri din activităţi independente – 26.500 euro şi 140.445 lei brut, din serviciile de consultanţă acordate mai multor instituţii din ţară şi străinatate, dintre care amintim doar „UE”, „ParisVIII”, după cum notează olograf Corina Şuteu în declaraţia de avere. Veniturile din activităţile independente ale Corinei Şuteu provin şi de la „diverse organizaţii” (ARCUB, Institutul Goethe, Centrul Cultural Arad).

CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş, despre demiterea lui Vlad Alexandrescu: Nu am să revin asupra acesti decizii