Klaus Iohannis, atac dur la adresa Guvernului la deschiderea anului şcolar: Legea Educaţiei trebuie să înceteze să mai fie un puzzle

Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa Guvernului cu ocazia deschiderii anului şcolar. Preşedintele a transmis că începerea şcolii îi ia prin surprindere pe guvernanţi, care ridică din umeri sau aruncă vina pentru toate neregulile din sistemul de învăţământ pe cei dinaintea lor. 

RomaniaTV.net
11 sept. 2017, 07:41
Klaus Iohannis, atac dur la adresa Guvernului la deschiderea anului şcolar: Legea Educaţiei trebuie să înceteze să mai fie un puzzle

Mă bucur să mă aflu astăzi la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”. Vă doresc mult succes în noul an școlar în acest colegiu cu o tradiție bogată. Din nefericire, condițiile de studiu nu sunt la fel de bune peste tot ca în colegiul vostru. Există mulți elevi care încep școala fără a avea manuale pe bănci, mulți elevi care nu pot începe școala în condiții decente sau ale căror școli nu sunt pregătite pentru începerea anului școlar.

Începerea anului școlar îi ia pe unii prin surpridere. Fiecare Guvern ridică din umeri, aruncând vina pe cei de dinaintea lor, dar așa nu se rezolvă nimic.

În România anului 2017, soluția salvatoare a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse – ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local. Această abordare nu este cea bună și acestea nu sunt singurele probleme. Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în sistemul de învățământ o dată la câțiva ani, sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a-și planifica traseul educațional.

Chiar în această vară am trimis Parlamentului spre reexaminare nu una, nu două, ci trei inițiative legislative care modificau, nu știu a câta oară, cadrul actual, care deja este confuz și greoi.

Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară.

De aceea, una dintre prioritățile mele este construirea unei «Românii educate», în care sistemul de învățământ este așezat pe un făgaș predictibil și care are elevul în centru.

Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educației, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicați.

De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atât reprezentanți ai cadrelor didactice, cât și ai părinților și elevilor, împreună cu experți, reprezentanți ai societății civile și ai mediului privat.

Proiectul național «România educată» se dezvoltă, dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toți cei care pot da o mână de ajutor, în mod constructiv, profesionist și mai ales coerent.

 Acesta este și modelul de școală pe care îmi doresc să îl avem în România.

Este clar că, indiferent de modul în care va arăta România, de cum se va dezvolta economia și de cum vom construi strategia națională pe educație, avem o serie de provocări urgente cărora trebuie să le răspundem.

Chiar dacă ne place să credem că am bifat «misiune îndeplinită» pe tema alfabetizării cândva prin anii ’60 deja, o mare parte dintre elevi termină școala ca analfabeți funcțional.

Adică, deși pot citi, nu pot înțelege semnificația unui text scris și, prin urmare, întâmpină dificultăți chiar și în cele mai ușoare situații.

O altă problemă gravă este abandonul școlar, care în ultimii ani a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autoritățile centrale la autoritățile locale, de la un guvern la altul sau de la școală în familie.

Succesul sistemului educațional este singura cale de supraviețuire a României puternice, iar eșecul său ne condamnă la involuție”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar preuniversitar la Liceul „Gheorghe Şincai” din Capitală.