Klaus Iohannis, avertisment dur pentru Guvern în privinţa sistemului de pensii: Veşnicele schimbări aduc bulversări şi incertitudini

Întrebat dacă este bine ca Pilonul II de pensii să devină opţional, Klaus Iohannis a avertizat că "veşnicele schimbări" în privinţa impozitelor, a salariilor şi pensiilor din România nu fac decât să "aducă bulversări şi incertitudini". 

RomaniaTV.net
18 apr. 2018, 08:18
Klaus Iohannis, avertisment dur pentru Guvern în privinţa sistemului de pensii: Veşnicele schimbări aduc bulversări şi incertitudini

„Cred că aceste veşnice schimbări aduc bulversări şi incertitudini. Am observat că PSD a făcut hobby din a schimba tot ce funcţionează în România. A schimbat sistemul de impozite şi taxe, a mărit salariile până le-a micşorat, acum vrea să desfiinţeze Pilonul II de pensii. Nu e bine aşa. Se poate guverna şi aşa, dar nu ies rezultate bune. Părerea mea este că lucrurile care au fost stabilite pentru mulţi ani, şi PSD a fost acolo în Parlament, nu cred că poate să facă abstracţie, nu e bine. (…) Dacă se schimba trebuie nu trebuie legile Justiţiei, se schimba trebuie nu trebuie impozitarea, salariile, acum umblam la sistemul de pensii şi apoi la securitatea naţională, nu cred că mergem spre o stabilitate a statului, ci dimpotrivă cred că prea multe lucruri abordate în prea scurt timp duc la o instabilitate”, a avertizat preşedintele Klaus Iohannis. 

 

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a exclus marţi posibilitatea unor pensii diminuate pentru cei care au contribuit la Pilonul II, după ce, conform unor informaţii prezentate în Comisia economică din Senat, la fondul de pensii administrat privat nu au fost virate după 2008 contribuţii de peste un miliard de euro, deoarece nu s-au respectat prevederile iniţiale ale legii. De asemenea, ministrul Eugen Teodorovici nu a exclus posibilitatea ca statul să investească o parte din fondurile publice de pensii.

„Nu, nu este cazul să fie cineva îngrijorat de acest lucru. Nu a fost încălcată legea, s-a făcut o excepţie, o derogare. (…) Noi, odată ce ne-am angajat să transferăm acele procente către Pilonul II, s-au luat în calcul nişte randamente. Deci, nu putem să văduvim Pilonul II de sumele respective, pentru faptul că guvernele care au fost de-a lungul timpului nu au alocat acele sume. Nu este niciun risc pentru cei care sunt la Pilonul II să aibă pensiile diminuate. În niciun caz. Este o obligaţie legală. Chiar dacă un guvern ar putea să facă o astfel de năzbâtie, oamenii câştigă în instanţă fără niciun fel de problemă. Atât timp cât noi ne-am angajat ca stat, acest angajament există şi nu ai cum să îl laşi pe om să nu primească întreaga sumă pe care s-a contat”, a declarat el.

Totodată, ministrul Teodorovici a negat ipoteza unei ordonanţe de urgenţă care să vizeze naţionalizarea Pilonului II de pensii.

„Nu se lucrează la niciun fel de ordonanţă. Am spus că se lucrează la un mecanism care să asigure în piaţă o posibilitate de a alege pentru contribuabil între Pilonul I şi Pilonul II. Deci, nimic ascuns, nimic altceva decât ceva care e normal pentru orice contribuabil”, a mai declarat el.

Totodată, ministrul Eugen Teodorovici a dat de înţeles că este posibil ca banii din Pilonul I de pensii să fie investiţi, pentru a aduce un randament mai bun.

„Orice stat, în mod normal – şi de fapt statele dezvoltate au şi această abordare, de a investi în şi în afara ţării respective. (…) Dorim să putem să fim atractivi, să putem să fim o posibilă alegere a fiecărui contribuabil. Ca să faci acest lucru, trebuie să fii transparent, în primul rând, trebuie să îl determini pe om, economic, să decidă să vină către tine. Şi cum poţi să faci asta, altfel decât acordându-i un randament mult mai bun, cu siguranţa că banul pe care astăzi îl alocă se va întoarce către el peste o anumită perioadă de timp la un nivel avantajos?”, a precizat el.

Ministrul a menţionat că până la finalul acestui semestru va fi prezentat mecanismul vizat pentru sistemul de pensii.

„Până la finalul primului semestru, în acest an, o să prezentăm în mod public care este mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gândit pentru a crea în piaţă o concurenţă reală, corectă şi să dăm această posibilitate de a alege pentru contribuabil”, a menţionat el.