Klaus Iohannis cere Guvernului să retragă Ordonanţele de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că sunt ”suficiente argumente” care să determine Guvernul să retragă ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

20 ian. 2017, 10:54
Klaus Iohannis cere Guvernului să retragă Ordonanţele de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale

„Proiectele de Ordonanțe de Urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicație, o spun cele mai autorizate voci din Justiție.

Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație şi Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanțe de Urgenţă”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a prezidat în premieră o şedinţă de Guvern. Ce s-a hotărât în privinţa graţierii

Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat miercuri şedinţa de Guvern în cadrul căreia s-au luat decizii importante privind legea bugetului de stat. Înaintea şedinţei au existat informaţii că ar fi urmat să se afle pe ordinea de zi şi o ordonanţă de urgenţă privind graţierea, însă aceasta nu a fost inclusă în agenda oficială a şedinţei Executivului.

Citeşte şi Sorin Grindeanu: Graţierea şi modificarea Codului Penal nu se discutau în Guvern nici cu, nici fără Iohannis

După ce premierul Sorin Grindeanu a susţinut o scurtă declaraţie şi a invitat apoi presa să părăseasca sala de şedinţă, Klaus Iohannis a intervenit pentru a doua oară, cerând ca jurnaliştii să mai rămână.

„Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a subliniat că Sorin Grindeanu „s-a angajat” ca aceste chestiuni să nu fie „băgate peste noapte” în nicio şedinţă de Guvern, ci prezentate public după ce Guvernul va ajunge la o formă a proiectelor.