Klaus Iohannis: CSM trebuie să ia atitutine când apar SCURGERI NEPERMISE de informaţii din dosare

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi, că CSM şi Inspecţia Judiciară ar trebui să ia atitutine "la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare".

06 ian. 2015, 08:56
Klaus Iohannis: CSM trebuie să ia atitutine când apar SCURGERI NEPERMISE de informaţii din dosare

„Justiția se face cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților civile, inclusiv a prezumției de nevinovăție și a dreptului la imagine. Din acest punct de vedere, este de dorit ca CSM-ul și Inspecția Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuțiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare”, a spus Klaus Iohannis la şedinţa CSM.

Şeful statului a arătat că, totodată, este fundamental ca „mijloacele de investigare să fie folosite în condiții de deplină concordanță cu Constituția și cu reglementările internaționale și doar sub controlul unui magistrat judecător”.

Klaus Iohannis propune ca PROCURORUL GENERAL să fie membru CSAT

Klaus Iohannis le-a cerut magistraţilor să continue să apare independenţa şi onoarea colegilor lui.

„Așa cum am văzut cu toții, unii politicieni nu s-au ferit să atace independența justiției. Luând în considerare aceste antecedente, ca și misiunea dumneavoastră conferită de lege, de garant al independenței justiției, trebuie să dovediți în continuare că știți să apărați reputația, onoarea și independența colegilor și a sistemului în ansamblul său. Așadar, CSM trebuie să aibă reacții rapide și să sancționeze imediat orice atacuri, ingerințe, derapaje și imixtiuni în justiție, indiferent dacă este vorba despre demnitari de cel mai înalt rang sau despre, de exemplu, un consilier comunal”, a spus Iohannis. 

Preşedintele a mai spus că este necesar ca, atât în Constițutie, cât și în legile organice ale Justiției, să scrie foarte clar că Justiția se înfăptuiește în numele legii: „Adică, nu în numele vreunei divinități sau a vreunei persoane, entități ori stări de lucruri”. 

Klaus Iohannis, la şedinţa CSM: Beneficiez de multă SIMPATIE, dar sunt conştient că lucrurile se pot SCHIMBA

Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat marţi, şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, în care va fi aleasă noua conducere a CSM şi va fi prezentat Raportul de activitate al instituţiei pe 2014.