Klaus Iohannis: Cu noua Administraţie Trump avem o relaţie funcţională. Am reuşit să dăm o nouă dimensiune Parteneriatului Strategic

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, în SUA, o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti din Philadelphia, cărora le-a spus că România are ”o relaţie funcţională” cu noua Administraţie Trump, iar preşedintele american apreciază foarte mult comunitatea de români. Iohannis a spus că a găsit peste tot în SUA români respectaţi şi că nici nu i se mai pare un lucru special să meargă undeva prin Statele Unite şi lumea să îl salute în limba română.

22 sept. 2017, 06:38
Klaus Iohannis: Cu noua Administraţie Trump avem o relaţie funcţională. Am reuşit să dăm o nouă dimensiune Parteneriatului Strategic

În alocuţiunea rostită, preşedintele Iohannis a menţionat că românii din Philadelphia au o istorie extrem de bogată, în primul rând istoria Statelor Unite, dar aici se găseşte un document care a contribuit la existenţa României ca stat modern. „Este acea renumită Declaraţie de Principii, care, împreună cu opinia fermă a Preşedintelui Wilson de la acea vreme, a făcut posibilă, de exemplu, Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, Ziua noastră Naţională. Dar şi alte popoare, în special din Estul şi din mijlocul Europei, au putut beneficia de aceste prevederi, care, în esenţă, au fost o primă formulare foarte explicită a dreptului la autodeterminare a popoarelor. Şi, cum probabil ştiţi, eu provin din Transilvania, din Sibiu. Pentru românii din Transilvania, practic, a fost acea şansă să se alăture României, iar pentru România cred că a fost o mare şansă că i s-a alăturat Transilvania”, a completat şeful statului, potrivit news.ro.

Preşedintele a subliniat că în ultima vreme se vorbeşte foarte mult despre Parteneriatul Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, şi pe bună dreptate. „Cu noua Administraţie Trump am reuşit de la început să avem o relaţie funcţională, şi după ce am efectuat o vizită în prima parte a acestui an la Washington – pe care poate aţi urmărit-o, mie mi-a plăcut – după acea vizită relaţia a devenit deosebit de puternică şi am reuşit să dăm o nouă dimensiune Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii”, a precizat Iohannis.

Klaus Iohannis a menţionat că s-a bucurat foarte mult cu acea ocazie, când a discutat un pic mai mult cu preşedintele Trump, să afle că acesta apreciază foarte mult comunitatea de români din Statele Unite ale Americii. „Şi am găsit practic peste tot români foarte respectaţi, începând de la Casa Albă, la sediul ONU, în foarte multe locuri. Între timp, nici nu mi se mai pare un lucru special să merg undeva prin Statele Unite ale Americii şi lumea să mă salute în limba română. E foarte frumos!”, a continuat preşedintele.

„Comunităţile româneşti, aşa cum este această frumoasă comunitate din Philadelphia, sunt extrem de importante pentru mine personal, dar şi pentru România. Ştiţi că de la început am dat o atenţie deosebită Diasporei şi fac această chestiune din convingere. Sunteţi importanţi pentru noi, sunteţi vitali pentru păstrarea legăturii cu patria şi mă bazez foarte mult pe dumneavoastră, şi pe ceilalţi români din Statele Unite ale Americii, atunci când vine vorba despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Este extrem de important că sunteţi, şi dumneavoastră şi celelalte comunităţi, comunităţi foarte bine integrate. Contribuiţi efectiv, ca şi americanii, la bunăstarea acestei ţări şi vă rog să contribuiţi în continuare la bunăstarea relaţiei dintre ţările noastre”, le-a mai spus Klaus Iohannis românilor din Philadelphia.