Klaus Iohannis, despre cererea de revocare a lui Augustin Lazăr: Este complet neadecvată. Tudorel Toader trebuie să plece

Klaus Iohannis a reacţionat în cazul cererii de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procurorul general. Preşedintele consideră că cererea este de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor europeni. Totodată, şeful statului susţine că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar trebui să îşi dea demisia.

25 oct. 2018, 13:55

Klaus Iohannis apreciază activitatea procurorului general şi consideră că cererea ministrului Justiţiei de revocare a acestuia este de natură să genereze neîncredere în sistem.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit și va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de revocare din funcție a domnului Augustin Lazăr.

Tudorel Toader, reacţie pe Facebook la anunţul lui Iohannis privind revocarea procurorului general

Președintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General și consideră că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii”, se precizează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

AUGUSTIN LAZĂR, prima reacţie: Unele constatări sunt „penibile”, voi răspunde punctual acuzaţiilor

Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendenţios şi denotă intenţia acestuia de a subordona politic procurorii, susţine Administraţia prezidenţială.

„Se încearcă, din nou, acreditarea ideii că procurorii sunt dușmanii societății. Or, în reprezentarea intereselor generale ale societății și în apărarea ordinii de drept, procurorii au un rol esențial, consacrat expres prin Legea fundamentală. Fac un apel la magistrați să nu își piardă încrederea în capacitatea societății românești de a rezista acestui nou asalt asupra statului de drept”, mai scrie în comunicat .

Preşedintele îi cere din nou demisia lui Tudorel Toader.

„Demersul ministrului Justiției de revocare a Procurorului General întărește convingerea Președintelui României că domnul Tudorel Toader trebuie să plece de urgență din fruntea ministerului pe care îl conduce. Statul român are obligația de a proteja ordinea de drept, libertățile și drepturile cetățenilor săi, iar acest lucru nu poate fi înfăptuit fără un Minister Public independent și eficient”, potrivit comunicatului transmis de Administraţia Prezidenţială.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional

Tudorel Toader cere revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României DOCUMENT