Klaus Iohannis despre infecţiile nosocomiale: S-au făcut progrese notabile

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, în cadrul şedinţei de marţi a CSAT, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a făcut o informare privind măsurile legislative de combatere a infecţiilor nosocomiale şi investiţiile făcute în domeniul sănătăţii, şeful statului apreciind că s-au făcut progrese notabile, deşi mai este mult de lucru în implementare legislaţiei.

27 sept. 2016, 15:34
Klaus Iohannis despre infecţiile nosocomiale: S-au făcut progrese notabile

„Ni s-a prezentat abordarea faţă de problema infecţiilor nosocomiale, unde Ministrul Sănătăţii ne-a informat că s-au făcut paşi foarte importanţi în zona clarificării legislative, în zona reglementărilor, inclusiv în zona reglementărilor pentru biocide, în zona investiţiilor necesare pentru infrastructura spitalicească”, a spus preşedintele Iohannis, potrivit news.ro.

Acesta a apreciat că progresele făcute sunt importante, dar rămân multe de făcut în zona implementării noii legislaţii. „Concluzia noastră a fost că s-au făcut paşi importanţi, s-au făcut paşi importanţi în reglementare, s-au făcut paşi importanţi în modul în care se planifică investiţiile în sistemul de sănătate, dar mai este foarte mult de lucru pentru a implementa această legislaţie şi pentru a ajunge efectiv la investiţia propriu-zisă. Sub linie, post să spun că s-au făcut progrese notabile”, a mai spus preşedintele.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, pe 7 septembrie, că a impus, prin Ordin al ministrului, noi norme tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, redefinind termenul de infecţii nosocomiale, care devine „infecţii asociate îngrijirilor medicale”. La achiziţia de produse de curăţenie şi dezinfecţie, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naţionale de Produse Biocide şi rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv, potrivit Ordinului ministrului Sănătăţii.

Noul act cuprinde normele tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, tehnica de lucru şi de interpretare pentru testele care evaluează eficienţa curăţeniei şi a dezinfecţiei, procedura recomandată pentru igiena şi dezinfecţia mâinilor personalului din spitale, metodele de aplicare a dezinfectanţilor chimici în funcţie de suportul care urmează a fi tratat, precum şi metodele de evaluare a eficienţei procesului de sterilizare.

În afara normelor tehnice ce vor trebui aplicate, la achiziţia de produse de curăţenie şi dezinfecţie, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naţionale de Produse Biocide şi rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv, precizează Ministerul Sănătăţii.

Potrivit noilor reglementări, testele de autocontrol din unităţile sanitare vor fi efectuate cu o frecvenţă care trebuie să ţină cont de zonele de risc din spital, circulaţia germenilor în unitate şi rezultatele screening-ului la pacienţi.

Ministerul arată că va exista o frecvenţă fixă a testelor de autocontrol, prevăzută într-un plan anual, dar se introduce şi obligativitatea ca spitalel să facă teste de autocontrol ori de câte ori o impune situaţia epidemiologică.