Klaus Iohannis despre motivarea CCR în cazul Kovesi: „Mai avem puţin de citit. PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu se grăbeşte cu decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi după apariţia motivării CCR în Monitorul Oficial. El a mai spus că PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că are altă părere.

12 iun. 2018, 10:01
Klaus Iohannis despre motivarea CCR în cazul Kovesi: „Mai avem puţin de citit. PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui”

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o primă reacţie după publicarea motivării CCR privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, el spunând că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate o aprofundare ulterioară poate va duce mai aproape de adevăr. El a mai spus că PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că preşedintele are altă părere.

„Am citit motivarea CCR, ca să nu apară o confuzie în spatiul public, am spus că voi citi această motivare până o înţeleg foarte bine, deci o voi mai citi. Recunosc că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate o aprofundare ulterioară poate ne duce mai aproape de adevăr, vom vedea””, a declarat Klaus Iohannis,  după întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia. 

„Mai avem un pic de citit. Însă, citind această motivare, au apărut câteva lucruri pe care pot să vi le comunic, care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. Voi reacţiona într-un timp rezonabil, nu putem aştepta până în decembrie”, a declarat Iohannis.

El a spus că lupta anticorupţie trebuie dusă cu toată fermitatea şi România trebuie să aibă încredere că este o luptă dreaptă. 

„Două chestiuni aş sublinia după o primă citire foarte atentă a deciziei şi motivării. Spun din capul locului că în acetă etapă că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară ne duce mai aproape de adevăr, vom vedea. Daţi-mi voi să o iau de la început. Evident că toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticprupţie şi atunci se pune întrebarea legitimă: dacă atâţia politicieni sunt nemulţumiti de lupta anticorupţie, mai e nevoie de ea? România are nevoie de lupta anitcorupţie. Ea trebuie dusă cu toată fermrtatea sşi România trebuie să aibă încredere că este o lutpă dreaptă”, a declarat preşedintele.

„Avem un nou superministru al Justiţiei, care decide şi preşedintele execută? Ce mai este CSM?”

„Dacă citim motivarea (Curţii Constituţionale – n.r.), se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor în România? După această decizie, mai sunt procurorii independenţi aşa cum ni-i dorim ca să fie eficienţi de exemplu în lupta anticorupţie sau sunt duşi mai degrabă în subordinea ministrului Justiţiei decât sub autoritatea ministrului Justiţiei, aşa cum scrie în Constituţie? este o întrebare la care trebuie să răspundem. O altă întrebare care evident se pune în acelaşi context: avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută, fără să se ţină seama de avizul CSM? De unde vine următoarea întrebare: ce mai este CSM? Cum poate CSM să-şi îndeplinească rolul principal pe care îl are conform Constituţiei de garantare a independenţei Justiţiei, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-şef? Iată întrebări la care încet, încet trebuie să înceapă să răspundă şi unii, şi alţii”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a spus că aceste răspunsuri trebuie oferite după ”o dezbatere publică, clară, sănătoasă, extinsă”, cu toţii actorii interesaţi, iar la final, românii să îşi spună părerea.

Iohannis a mai spus că se poate constata uşor că PSD încearcă de o bună vreme să amputeze puterile preşedintelui.

„Putem să constatăm destul de uşor că PSD încearcă de o bună vreme încoace să amputeze puterile preşedintelui. Un partid, atenţie. De ce? Fiindcă preşedintele României, evident, are în multe privinţe alte păreri decât majoritatea psd-istă. Am văzut această dorinţă prima dată când s-a modificat legea ANCOM. A continuat discuţia şi la legile justiţiei, unde puterea pre;edintelui a fost diminuată faţă de situaţia anterioară din legile care au fost în vigoare. Nu cumva acestea au fost modificate şi pentru a diminua puterea preşedintelui? Este clar că PSD încearcă prin toate mijloacele de care dispune să diminueaze puterea preşedintelui”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a mai spus că nu a afirmat în niciun fel ce va face în perioada imediat următoare, iar „pesediştii se grăbesc un pic”. „Cred că se grăbesc un pic pesediştii. Eu n-am afirmat în niciun fel ce voi face în perioada imediat următoare (…) Repet: nu va exista nicio suspendare pentru că nu există niciun temei”, a mai afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a declarat că ”un referendum poate să fie eventual la finalul unei astfel de dezbateri”.

”Am văzut din nefericire ce lucruri discutabile pot ieşi dintr-o dezbatere prost organizată şi netransparentă ca aceea din Parlament. Este nevoie de o dezbatere largă, de o discuţie cu toţi actorii interesanţi şi este nevoie ca la sfârşit poporul român să îşi spună părerea. Poate este nevoie de o clarificare în Constituţie, poate e nevoie să privim împreună dacă arhitectura statului este bine gândită sau trebuie introduse noi mecanisme care să ne garanteze asta”, a spus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineaţă, legat de decizia pe care Klaus Iohannis ar urma să o ia privind revocarea din funcţie a şefei DNA, că a înţeles că preşedintele va citi motivarea Curţii Constituţionale „până va înţelege”. El a reiterat că decizia CCR produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial şi şi-a exprimat „aceeaşi convingere” că şeful statului „îşi va îndeplini obligaţiile”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineaţă, legat de decizia pe care Klaus Iohannis ar urma să o ia privind revocarea din funcţie a şefei DNA, că a înţeles că preşedintele va citi motivarea Curţii Constituţionale „până va înţelege”. El a reiterat că decizia CCR produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial şi şi-a exprimat „aceeaşi convingere” că şeful statului „îşi va îndeplini obligaţiile”.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că dacă preşedintele Klaus Iohannis va face „greşeala fatală” de a nu respecta decizia Curţii Constituţionale privind revocarea şefei DNA, PSD va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziţie din punct de vedere civic, legal, constituţional şi parlamentar, iar întrebat dacă va declanşa procedura de suspendare a şefului statului, Dragnea a spus că „orice este posibil”. El a mai susţinut că Laura Codruţa Kovesi a încălcat Constituţia, iar dacă şi preşedintele Iohannis o va încălca, „PSD trebuie să acţioneze indiferent de ceea ce se întâmplă”. „Situaţia în care s-a ajuns şi intensitatea la care a ajuns această luptă nouă nu ne mai dă niciun fel de grad de libertate să mai dăm înapoi”, a afirmat liderul PSD.

În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Băsescu: Iohannis se află într-o situaţie extrem de dificilă. Referendumul e singura soluţie de a nu reveni la epoca Iliescu-Năstase

Joi, Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că nu se pronunţă în privinţa revocării şefei DNA decât după ce va primi motivarea CCR şi o va citi cu foarte mare atenţie. El a precizat însă că ia în calcul să respecte statul de drept, să îl întărească, să aibă grijă ca procurorii să rămână independenţi, cu respectarea Constituţiei, subliniind că articolul din legea fundamentală care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei nu poate însemna sub nicio formă în subordinea acestuia. 

”Aşa cum am spus, aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Însă, la momentul acesta, pot să vă spun două-trei lucruri care ţin evident de această temă”, le-a spus preşedintele jurnaliştilor.

Tot marţi, Klaus Iohannis afirma că nu există niciun motiv pentru suspendarea sa din funcţie şi nu îi este teamă de niciun fel de încercare de suspendare.

”Apropo de suspendare, am observat că foarte mulţi sunt preocupaţi de suspendare. Pot să vă spun că eu, nu. Nu există niciun motiv de suspendare şi nu mi-e teamă de niciun fel de încercare de suspendare”, a declarat Iohannis.