Klaus Iohannis, despre nominalizarea lui Gabriel Vlase la SIE: „A fost propunerea mea. Nu am discutat cu PSD”

Președintele Klaus Iohannis a explicat marți cum a ales să-l propună pe Gabriel Vlase la șefia SIE. Şeful statului a precizat că nu a discutat cu PSD despre propunerea lui Gabriel Vlase la conducerea Serviciului.

RomaniaTV.net
19 iun. 2018, 12:34
Klaus Iohannis, despre nominalizarea lui Gabriel Vlase la SIE: „A fost propunerea mea. Nu am discutat cu PSD”

Întrebat cum a ajuns să-l propună pe Gabriel Vlase la conducerea SIE, Klaus Iohannis a răspuns: „Printr-o analiză atentă”. „Am analizat candidaţii posibili şi, ţinând cont de experienţa, expertiza şi pregătirea domnului Vlase, l-am invitat şi i-am spus că analiza a condus la această oportunitate pentru domnia sa. I-am propus şi a acceptat. În această fază suntem acum”, a completat preşedintele Klaus Iohannis.

„A fost fix propunerea mea. Nu am avut niciun fel de discuție cu PSD”, a mai spus Iohannis, întrebat fiind dacă a discutat înainte cu liderii PSD despre nominalizarea lui Vlase, despre care a mai declarat că-l recomandă „experienţa şi pregătirea”.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a deputatului PSD Petru-Gabriel Vlase.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat vineri, la Neptun, referindu-se la nominalizarea lui Gabriel Vlase la SIE, că şi el şi Călin Popescu Tăriceanu au primit o adresă în acest sens de la preşedintele Klaus Iohannis, despre care a spus că „aduce mai multe întrebări decât clarificări”. Ironizând declaraţia şefului stattului cu privire la decizia CCR pe tema revocării Laurei Codruţa Kovesi, a adăugat: „O să o citesc până o să înţeleg”.

Gabriel Vlase este vicepreşedinte PSD, deputat de Bacău aflat la al patrulea mandat şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Conform CV-ului său, este doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Academia Naţională de Informaţii (ANI). În 2015, numele lui Vlase apărea în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din judeţul Bacău, în care fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, în luna mai a acestui an, la doi ani de închisoare cu executare.