Klaus Iohannis, despre declanşarea referendumului: Nu puteam să risc să fiu la limita Constituţiei, să întoarcă scrisoarea

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat de ce în scrisoarea adresată parlamentului pentru declanşarea procedurii de referendum pe nu a folosit cuvintele "graţiere" şi "amnistie". El spune că a vrut să nu intre în conflict cu Constituţia.

RomaniaTV.net
24 ian. 2017, 12:29
Klaus Iohannis, despre declanşarea referendumului: Nu puteam să risc să fiu la limita Constituţiei, să întoarcă scrisoarea

„Există un articol în Constituţie care interzice poporului să se pronunţe pe aceste două teme. Nu puteam să risc să fiu la limita Constituţiei, să întoarcă scrisoarea şi să-mi spună Domnule preşedinte, mai citiţi o dată Constituţia”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis. 

Klaus Iohannis a făcut trimitere la art. 74 alin. 2 din Constituţie, care însă se referă la iniţiativa legislativă a cetăţenilor, nu la referendum.

ARTICOLUL 74 CONSTITUŢIE

Iniţiativa legislativă  

(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
(2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura organizării referendumului pe tema graţierii

De asemenea, preşedintele Iohannis a mai precizat că Administraţia Prezidenţială nu a trimis un punct de vedere pe proiectele aflate în dezbatere la Ministerul Justiţie pentru că nu este treaba Preşedinţiei şi a preşedintelui să se implice în elaborarea si comentatea actelor normative.

Klaus Iohannis nu ştie ce se va intampla pana la urma, nu a primit semnale ca guvernul va adopta ordonanţele de urgenţă în urmatoarele doua zile, dar este si greu pentru ca cercul decizional este foarte restrans, la o persoana chiar in unele cazuri.

„Dacă legile vor fi adoptate, vedem ce se întâmplă cu procedura de referendum”, a mia spus preşedintele.