Klaus Iohannis, după „ţopăiala fiscală” a PSD: Mergeţi acasă şi judecaţi propriul program. PSD se laudă cu ratingul de ţară

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la Harghita, că liderii PSD ar trebui să îşi gândească clar programul de guvernare şi abia apoi să vină în faţa românilor să anunţe exact ce vor să facă, deoarece economia şi investitorii reacţionează la măsurile luate de coaliţie.

RomaniaTV.net
18 iul. 2017, 10:15
Klaus Iohannis, după „ţopăiala fiscală” a PSD: Mergeţi acasă şi judecaţi propriul program. PSD se laudă cu ratingul de ţară

Klaus Iohannis a atacat dur guvernarea PSD. „Dacă se introduc în discuţia publică de către o Coaliţie care are majoritate în Parlament noţiuni noi, care într-o zi sunt promovate, a doua zi sunt retrase, acest lucru o eroare politică gravă. Fiindcă această majoritate are capacitatea parlamentară să promoveze schimbarea legislaţiei, iar economia, investitorii reacţionează la aşa ceva. Eu le-aş recomanda pesediştilor cu foarte multă căldură să meargă acasă, să judece un pic propriul program şi când ştiu ce vor să vină în faţa naţiei şi să spună acest lucru”, a declarat Klaus Iohannis la Harghita.

Premierul Mihai Tudose a anunţat luni că impozitul pe cifra de afaceri este un subiect închis. Şeful Executivului a anunţat însă că se fac în continuare simulări pe taxa de solidaritate.

Șeful statului a participat marți la dezbaterea „Coerență și transparență — exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna”, la care au fost prezenți aproximativ 300 de reprezentanți ai administrației publice locale din cele două județe.

Pe de altă parte, partidul Social-Democrat a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, că agenţiile internaţionale de evaluare financiară şi-au rectificat prognozele privind România, iar social-democraţii constată „cu satisfacţie” că acestea indică cifre foarte apropiate de valorile estimate în programul de guvernare. Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a subliniat faptul că ţara noastră se va încadra în ţinta de deficit bugetar de maxim 3%, iar măsurile care vor fi luate vor creşte gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat.

„Săptămâna aceasta, agenţia americană Fitch şi-a îmbunătăţit perspectiva de creştere a economiei României în 2017 de la 4,8% în evaluarea anterioară din luna ianuarie, la 5,1% în iunie, în principal datorită avansului semnificativ al Produsului Intern Brut  înregistrat în primul trimestrul. Prognoza oficială a guvernului român pentru 2017 are în vedere o creştere economică de 5,2%”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit PSD, „Fitch este ultima dintre agenţiile internaţionale care recunoaşte eficienţa programelor economice promovate de Guvernul României, după ce Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au luat decizii similare”,

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a afirmat că „estimările economice pe care a fost fundamentat Programul de Guvernare propus de PSD se dovedesc corecte şi sunt confirmate şi de organismele financiare internaţionale care şi-au revizuit prognozele sceptice de la începutul anului, iar acum indică cifre mai apropiate de valoarea de 5,2% indicată în Programul de guvernare”.

„Asta arată că este un program de guvernare bine calculat, bine articulat, care a fost realizat de oameni competenţi. Avem convingerea că datele economice pe trimestrul al doilea, vor confirma creşterea de 5,7 din primele trei luni ale anului”, a completat social-democratul.

Adrian Dobre a ţinut să precizeze că România se va încadra în ţinta de deficit bugetar de maxim 3%, iar măsurile care vor fi luate în perioada imediat următoare vor creşte gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat.

„Avem în vedere o serie de măsuri privind combaterea muncii la negru şi a utilizării abuzive a contractelor cu timp parţial de muncă, pentru evitarea plăţii contribuţiilor sociale. De asemenea, o altă măsură importantă este introducerea conturilor separate pentru plata TVA, pentru combaterea evaziunii din această zonă. Toate aceste măsuri, dar şi ceilalţi parametri economici ne dau garanţia că România se va încadra în deficitul bugetar de 2,9%, asumat prin programul de guvernare”, a conchis Adrian Dobre.