Klaus Iohannis îi scrie din nou premierului. Viorica Dăncilă răspunde la prima scrisoare

Președintele Klaus Iohannis i-a scris din nou premierului Viorica Dăncilă, la doar o zi după scrisoarea prin care îi solicita să comunice ordinea de zi a şedinţelor de guvern. Şeful statului îi cere acum premierului să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de guvern subiectul românilor din Marea Britanie, ceea ce i-ar conferi dreptul să participe şi să prezideze întrunirea guvernului. În schimb, premierul îi răspunde la prima scrisoare şi îl asigură că îl va chema la şedinţele de guvern unde se vor discuta probleme de competenţa preşedintelui.

RomaniaTV.net
18 dec. 2018, 10:59
Klaus Iohannis îi scrie din nou premierului. Viorica Dăncilă răspunde la prima scrisoare

În scrisoarea transmisă marţi, făcută publică de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Klaus Iohannis îi cere premierului să includă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de guvern subiectul protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie, în contextul amânării votului pentru Brexit.

Potrivit Constituţiei, preşedintele are dreptul să participe la şedinţele de guvern unde se discută subiecte de politică externă, apărarea ţării etc. Şedinţele la care participă preşedintele sunt conduse de acesta.

Art. 87 Constituţia României

(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

Includerea acestei teme pe ordinea de zi i-ar asigura preşedintelui acces la următoarea şedinţă de guvern, în contextul în care se vorbeşte tot mai insistent de adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea.

Scrisoarea preşedintelui Iohannis către premierul Dăncilă:

Doamnă Prim-ministru,

După cum cunoașteți, principalul obiectiv al României în cadrul negocierilor privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană este protejarea drepturilor și intereselor celor peste 400.000 de români aflați în această țară.

În urma negocierilor desfășurate între Uniunea Europeană și Marea Britanie, s-a agreat un Acord de retragere în cadrul Consiliului European din 25 noiembrie a.c. Acest acord, în măsura în care va fi ratificat de către Parlamentul britanic și va fi aprobat de către Consiliul UE și Parlamentul European, va asigura o protecție înaltă a drepturilor cetățenilor europeni, inclusiv români, aflați în Marea Britanie.

Cu toate acestea, ultimele evoluții din Marea Britanie, inclusiv amânarea votului (meaningful vote) din Parlament cu privire la Acordul de retragere, sporesc semnificativ incertitudinile cu privire la ratificarea acestuia de către Parlamentul Marii Britanii.

În aceste condiții, autoritățile române trebuie să fie pregătite pentru a putea obține cele mai bune condiții posibile pentru cetățenii români din Marea Britanie în orice scenariu.

În situația în care Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul de retragere, vor fi necesare măsuri atât la nivel european, cât mai ales la nivel național, pentru asigurarea drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie. În acest caz, la nivel național, vor trebui întreprinse urgent demersuri atât la nivel legislativ, cât și la nivel diplomatic-consular, pentru garantarea unor drepturi, cât mai înalt posibil, pentru cetățenii români aflați în Marea Britanie.

Având în vedere aceste elemente, vă solicit să includeți subiectul protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern.

Preşedintele României

Klaus-Werner Iohannis”

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Voi merge la şedinţele de guvern. O ordonanță de amnistie și grațiere ar fi o eroare foarte gravă

Viorica Dăncilă răspunde la prima scrisoare

Tot marţi, guvernul publică pe site răspunsul premierului Viorica Dăncilă la scrisoarea de luni a preşedintelui, în care Klaus Iohannis cerea ordinea de zi a şedinţelor de guvern. Viorica Dăncilă îl trimite pe Klaus Iohannis la site-ul guvernului, unde se publică ordinea de zi a şedinţelor de guvern.

De asemenea, premierul îl asigură pe Klaus Iohannis că îl va invita la şedinţele de guvern unde se vor discuta probleme de competenţa preşedintui.

„Domnului Klaus Werner Iohannis,

Președintele României,

Am luat notă cu satisfacție de declarațiile dumneavoastră recente prin care admiteți, în sfârșit, că este necesar să colaborăm pentru România. De asemenea, salut faptul că ați răspuns apelului meu de colaborare politică pentru asigurarea, de către România, a unei bune președinții a Consiliului Uniunii Europene.

Referitor la solicitarea dumneavoastră, prin care invocați prerogativele conferite de art.87 din Constituția României, privind primirea agendei de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului, vă informez că Guvernul României transmite, de fiecare dată, pe site-ul propriu, agenda de lucru a ședințelor Guvernului, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, documente ce pot fi consultate de orice persoană.

În cazul în care pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la „probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice”, în conformitate cu textul constituțional invocat, vă vom semnala acest lucru și vă asigur de toată deschiderea în situația în care veți decide să participați la ședința de Guvern.

De asemenea, în cazurile subsumate de textul constituțional sintagmei „alte situații”, caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Președintelui României („Președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului (…) la cererea primului ministru, în alte situații”), vă voi adresa, cu celeritate, invitația de a participa la ședința de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră.

În încheiere, vă asigur, domnule președinte, de cunoașterea, de către Guvernul României, a obligației de loialitate constituțională care impune, deopotrivă Guvernului și Președintelui României, precum și oricărei autorități publice, respectarea competențelor constituționale, fără asumarea unor prerogative care excedează cadrului constituțional și legal”.

Prim ministru,

Viorica DĂNCILĂ

Citeşte şi: Florin Iordache: Ce dacă Iohannis participă la şedinţa de guvern? Nu are drept de veto. Îşi ia notiţe şi cu asta basta!