Klaus Iohannis, în Israel: Combaterea terorismului este un angajament ferm al României

Klaus Iohannis a vorbit, la întâlnirea cu omologul său israelian, despre securitatea acestei ţări în contextul luptei împotriva terorismului, luptă la care România este parte activă.

07 mart. 2016, 09:28
Klaus Iohannis, în Israel: Combaterea terorismului este un angajament ferm al României

Klaus Iohannis a declarat luni că asigurarea securității Israelului este un subiect axiomatic, pentru care nu există compromisuri.

„Înțelegem asigurarea securității Israelului ca un subiect axiomatic, pentru care nu există compromisuri. Pe de altă parte, combaterea terorismului este un angajament ferm al agendei politice externe a României. De aceea, suntem membri ai coaliției anti-Daesh și participăm la grupul de lucru ‘Stabilizare’ al acesteia. Orice cooperare cu Israelul în lupta împotriva terorismului va fi o contribuție comună la atingerea obiectivului major de a aduce pacea și bunăstarea pe glob”, a susținut președintele Iohannis, într-o declarație comună cu omologul său israelian, Reuven Rivlin.

El i-a mulțumit omologului său pentru primirea călduroasă.

„România acordă o importanță specială relațiilor cu Statul Israel, iar această vizită vine să onoreze trecutul cooperării noastre și mai ales să proiecteze viitorul ei. Sunt încrezător că relațiile neîntrerupte de prietenie dintre țările noastre cu o tradiție de 68 de ani, bazate pe valori și obiective comune, vor continua să se dezvolte și să se extindă în beneficiul ambelor popoare. Am convingerea că discuțiile fructuoase pe care le vom avea pe parcursul acestei vizite vor contribui la consolidarea dialogului nostru diplomatic, politic și sper și economic”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Carmen Iohannis merge cu preşedintele în Israel, la Mormântul Sfânt

Șeful statului a subliniat că există dorința de dezvoltare a noi domenii de cooperare, precum inovația, cercetarea, știința și tehnologia, unde a susținut că există un potențial remarcabil.

El a arătat că există un dialog foarte bun cu Israelul pe teme legate de actualitatea internațională.

Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au fost primiți de Reuven Rivlin la reședința prezidențială ‘Beit Hanassi’.

Președintele Iohannis efectuează începând de duminică până vineri o vizită de stat în Israel și Palestina. Aceasta este prima sa vizită de stat de la preluarea mandatului.

El se va întâlni luni și cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Tot luni, președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, se întâlnesc și cu patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, Theophilos al III-lea. După întrevedere, aceștia se vor deplasa spre Biserica Sfântului Mormânt, pe care o vor vizita.

La sfârșitul zilei, președintele Iohannis și soția sa vor participa la dineul de stat oferit de omologul său israelian.

Marți, șeful statului și soția sa merg la Cimitirul eroilor israelieni. De asemenea, președintele Iohannis va vizita Memorialul Martirilor și Eroilor Holocaustului „Yad Vashem”, după care va susține o scurtă declarație de presă.

Președintele Iohannis va avea marți convorbiri cu liderul opoziției parlamentare, președintele Partidului Muncii, Isaak Herzog, și cu președintele Knessetului, Yuli Edelstein. El va vizita marți, împreună cu soția sa, Așezământul Bisericii Ortodoxe Române.

Miercuri, șeful statului va merge la Zidul Plângerii și se va întâlni, la Ierusalim, cu comunitatea israeliană de origine română.

Joi, președintele Iohannis va merge în Palestina, unde se va întâlni cu președintele Mahmoud Abbas cu care va avea convorbiri tete-a-tete și va susține o declarație comună de presă. Șeful statului va participa și la un dejun oferit de președintele Palestinei.