Klaus Iohannis, în presa străină: Vreau o Românie debarasată de corupţie. Nu există altă cale

Primul președinte al României care provine din minoritatea germană a țării a îndemnat la ceremonia de învestire întreaga clasă politică să acționeze unită pentru eradicarea corupției din a doua cea mai săracă țară a UE, arată publicaţia Le Point.

22 dec. 2014, 11:38
Klaus Iohannis, în presa străină: Vreau o Românie debarasată de corupţie. Nu există altă cale

„Nu există altă cale pentru România decât aceea de a deveni o țară fără orice formă de corupție” – cu această declarație este citat noul șef de stat Klaus Iohannis de către majoritatea presei internaționale, inclusiv cea franceză. Firesc demers având în vedere că problemele generate de corupție sunt cele care țin capul de afiș al presei externe atunci când vine vorba de țara noastră. Tot la unison este însă exprimată speranța unui nou început pentru România în sensul în care coabitarea dintre președinte și premier este considerată – încă dinainte ca ea să înceapă – drept una mai constructivă decât cea dintre fostul șef de stat Traian Băsescu și Victor Ponta. Ca semnal pozitiv este amintită legea amnistiei și grațierii care a fost respinsă de Parlament la doar două zile după alegerea lui Iohannis.

Tot despre corupție scrie și ziarul francez de stânga Liberation, care amintește și de surpriza de proporții pe care Iohannis a provocat-o cu ocazia alegerilor din noiembrie. Liberation îl citează pe Iohannis cu dorința de a lansa un proces de consultare politică cu toate partidele înainte de a elabora un plan de țară cuprinzător care să se refere și la reformarea marilor sisteme publice precum cel al educației, al sănătății și al pensiilor.

Presa germană nu putea, în mod evident, să rateze evenimentul în al cărui centru se află un etnic german. Astfel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, scrie că Iohannis este depozitarul speranțelor multor români și că, odată cu mandatul său prezidențial ar putea începe o nouă eră politică în România. „Așteptările mari pot duce la rezultate mari”, a afirmat noul șef de stat în discursul său de învestire. Iohannis a vorbit despre o Românie în care politicienii își respectă cetățenii și în care românii din diaspora s-ar putea întoarce acasă.
Ziarul elvețian Neue Zurcher Zeitung anunță deja instalarea unui nou stil la București. Klaus Iohannis este în peisajul de scandal al politicii românești mai degrabă o excepție, acesta fiind unul din motivele pentru care a câștigat alegerile și este apreciat de tânăra generație, apreciază cotidianul, care amintește și de declarația lui Iohannis despre renunțarea la mandat decât să devină mitocan. O observație rară în presa internațională este cea legată de reținerea lui Iohannis atunci când vine vorba despre o eventuală unire cu R. Moldova. În schimb, mandatul Iohannis promite mai multă Europa, mai multă transparență și mai mult control al puterii politice de către cetățeni.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, la Palatul Cotroceni

Pentru postul de radio Deutschlandfunk, una din surprizele aduse de alegerea lui Iohannis a fost influența exercitată de el chiar înainte să ajungă președinte cu acte în regulă. De la alegerile din 16 noiembrie, PSD-ul a retras legea amnistiei și grațierii, UDMR a ieșit de la guvernare, iar premierul Ponta a renunțat la titlul de doctor pe care îl obținuse ilegal, adică prin plagiat. Santa Klaus are un capital uriaș de încredere la pornirea în mandat. Acuma însă, Iohannis are o misiune grea în față, dată de propriul discurs de învestire: România nu are voie să rămână țara proiectelor începute și neterminate. Așadar, proiectul Iohannis a început. Mai e însă mult până departe pentru noul președinte.

În fine, nici presa britanică nu ratează subiectul de la București. În acest context, The Guardian scrie despre discursul inaugural în care Klaus Iohannis subliniază necesitatea schimbării de mentalitate în sensul în care politica nu mai trebuie să fie un spectacol. De neuitat este și faptul că doi europeni etnici germani ocupă locurile de top în clasamentul popularității politicienilor pe rețele de socializare: primul este Iohannis, urmat de cancelarul Angela Merkel.

De altfel, pe plan extern, președintele promite relații bune cu Europa, în special cu Germania, și, evident, cu SUA. Washingtonul construiește o parte a scutului antirachetă din Europa în România. Bucureștiul a fost acuzat și pentru găzduirea unor centre secrete de detenție ale CIA. Fostul președinte Băsescu a refuzat să comenteze spunând că procurorii investighează acuzațiile. Răspunsul va trebui să vină în mandatul Iohannis.