Klaus Iohannis, înainte de Euro Summit: Nu vom avea o poziţie foarte pregnantă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că în ceea ce priveşte alinierea României la realităţile europene, ţara noastră nu va avea o poziţie „foarte pregnantă” în zonele în care, în prezent, nu e membră, dând exemplu Zona Euro.    

14 dec. 2017, 17:00
Klaus Iohannis, înainte de Euro Summit: Nu vom avea o poziţie foarte pregnantă

Întrebat ce perspectivă va avea România de a se ralia la noile actualităţi europene, având în vedere că vineri va participa la Euro Summitul extins, unde vor fi discutate propuneri precum cea a preşedintelui francez, Emmanuel Macron, de înfiinţare a unui Minister de Finanţe, sau precum cea a Comisiei Europene, de organizare a unui Fond Monetar European, Klaus Iohannis a răspuns că va fi o primă discuţie exploratorie la nivelul liderilor.

În ce priveşte aceste chestiuni, bunăoară, crearea unui Fond European, probabil va aduce, dacă se agreează o întărire a disciplinei în materie, ceea ce nu este rău deloc. Dar, cum am spus, aceasta este o decizie care în primul rând trebuie să o ia cei din Zona Euro. Discuţiile în jurul unui Ministru care este şi de Finanţe şi pentru Zona Euro sunt încă foarte aprinse între membrii Zonei Euro. România nu are de gând acum să aibă o poziţie foarte pregnantă în zone unde deocamdată nu suntem membri. Noi ne concentrăm pe chestiuni, cum ar fi, de exemplu, un proiect foarte bun de sprijinire a statelor care doresc să devină membre în Zona Euro”, a susţinut şeful statului.