Klaus Iohannis, întrebat dacă are încredere în ministrul Justiţiei: Experienţa ultimelor luni nu îmi permite să spun aşa ceva

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, dacă are încredere că ministrul Justiţiei va face ceea ce trebuie după votul de trei le trei pe raportul Inspecţiei Judiciare după controlul la DNA, el răspunzând că, deşi instituţional ar trebui să spună că are încredere, experinţe ultimelor luni nu îi permite să spună acest lucru.

02 nov. 2017, 13:24
Klaus Iohannis, întrebat dacă are încredere în ministrul Justiţiei: Experienţa ultimelor luni nu îmi permite să spun aşa ceva

”Pur instituţional, probabil v-aţi aştepta să spun că am toată încrederea, dar experienţa ultimelor luni nu îmi permite să spun aşa ceva”, a afirmat Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că în luarea unei decizii privind o eventuală propunere de revocare a Codruţei Kovesi de la şefia DNA va ţine cont şi de alte elemente, nu doar de raportul CSM, iar aceste aspecte pot fi inclusiv declaraţiile fostului angajat al SRI Daniel Dragomir.

”Avem raportul Inspecţiei Judiciare care ştim că până la urmă a divizat chiar şi inspectorii. Sunt nedumerit pentru componenţa comisiei din 6. De regulă, comisiile sunt în număr impar, ca să poţi da o majoritate (…) Având un raport trei pro, trei contra, rolul ministrului Justiţiei este uşurat, este de a înclina balanţa, sigur, în opţiunea mea ministru al Justiţiei, pentru că lanţul decizional cuprinde mai mulţi factori”, a declarat Toader.

El a precizat că decizia la care va ajunge şi pe care o va comunica public ”va fi luată pe baza analizei, evaluării coroborate a tuturor stărilor, circumstanţelor, împrejurărilor, adică nu exclusiv pe baza acestui raport”.

”Raportul acesta eu l-am solicitat, concluzia raportului eu o voi formula, indiferent ceea ce pe lanţul decizional se va petrece. Am solicitat această evaluare pentru că de zece ani nu s-a făcut o evaluare de fond managerială la Ministerul Public, la DNA, ceea ce este absolut nefiresc”, a mai sus Tudorel Toader.

Întrebat dacă elementele pe care le va lua în considerare pot fi inclusiv participarea la pomana porcului sau declaraţiile fostului angajat SRI Daniel Dragomir, ministrul Justiţiei a răspuns: ”În evaluare voi lua în considerare toate aceste elemente”.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat marţi, cu observaţii, raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul făcut la Direcţia Naţională Anticorupţie, concluzionând că activitatea conducerii DNA este eficientă, conform unor surse din CSM. De asemenea, s-a stabilit ca în termen de şase luni să fie făcut un alt control la DNA pentru rezolvarea problemelor găsite la Secţia a II-a.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Dacă aplicăm măsurile anunţate de guvern la salariul mediu net de 2.335 lei, salariatul câştigă fix 3 lei