Klaus Iohannis l-a decorat pe preşedintele Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, Yehuda Bauer, şi a reafirmat dorinţa sa de deschidere a unui Muzeu al Holocaustului la Bucureşti, precum şi pentru organizarea, în 2017, a unui summit internaţional dedicat luptei împotriva manifestărilor antisemite.

25 mai 2016, 17:16
Klaus Iohannis l-a decorat pe preşedintele Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului

România va organiza la începutul anului viitor un summit internațional dedicat acțiunii comune împotriva manifestărilor antisemite și extremiste, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

În plan extern, vom lansa în curând inițiativa organizării la București, la începutul anului viitor, a unui summit internațional dedicat acțiunii comune împotriva manifestărilor antisemite, precum și a altor forme de manifestări extremiste„, a spus Klaus Iohannis la ceremonia de decorare a președintelui onorific al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, Yehuda Bauer.

Șeful statului l-a felicitat pe Yehuda Bauer și a afirmat că acesta a demonstrat prin cariera sa că rămâne un reper inconfundabil în cercetarea Holocaustului, antisemitismului și mișcării de rezistență a evreilor în timpul persecuției.

Atent la acest fenomen, care a făcut milioane de victime, ați dorit să vă asigurați că marele public are acces la înțelegerea istoriei acestei drame, unice în sine. Apreciez claritatea mesajului dumneavoastră de a atrage atenția asupra consecințelor pe care lipsa cunoașterii atrocităților din perioada Holocaustului le-ar putea avea în viitor„, a mai spus Iohannis.

El a arătat că, anul acesta, România a preluat președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

Suntem onorați și mulțumim pentru încrederea pe care cele 31 de state membre ne-au acordat-o. Aceasta demonstrează recunoașterea eforturilor pe care România le-a depus, în ultimul deceniu, în privința asumării trecutului istoric, comemorării victimelor Holocaustului și continuării proiectelor în care ne-am angajat„, a subliniat șeful statului.

Iohannis a precizat că luna următoare se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare masacru împotriva evreilor de pe teritoriul României, respectiv Pogromul de la Iași, context în care a reiterat angajamentul ferm al țării noastre de a rămâne consecventă în politica de combatere a oricăror manifestări antisemite, rasiste sau xenofobe.

Credem că onorarea victimelor Holocaustului este, înainte de toate, o datorie fundamentală a statului român democratic„, a adăugat el.

Șeful statului a menționat prioritățile României în Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului: colaborarea cu media și social media pentru promovarea cunoașterii perioadei Holocaustului, combaterea extremismului, discriminării, xenofobiei, rasismului și antisemitismului, consolidarea educației în domeniul Holocaustului, promovarea cercetării academice în domeniu, extinderea programelor educaționale pentru funcționarii publici, oamenii politici, diplomați, personal din structurile de ordine și siguranță publică.

El a reafirmat susținerea sa pentru crearea cât mai curând în România a unui Muzeu al evreilor și al memoriei Holocaustului.

Șeful statului a amintit și că România a întărit legislația și a sprijinit inițiativele de educare și asumare împotriva antisemitismului.

Prin tot ceea ce am realizat, am arătat că vrem cetățeni responsabili, că dorim să conservăm memoria istorică a Holocaustului, că onorăm memoria victimelor genocidului evreiesc. Credem într-o societate a toleranței, capabilă să treacă cu succes testele la care comunitatea europeană și internațională este supusă în ultima vreme: criza migranților, atacurile teroriste și puseurile antisemite, xenofobe și rasiste”, a evidențiat Iohannis.

La ceremonia de decorare au participat și ministrul Justiției, Raluca Prună, mai mulți ambasadori, consilieri prezidențiali și reprezentanți ai Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului și ai asociațiilor pentru victimele Holocaustului.

Șeful statului a semnat în februarie decretul de decorare a profesorului Yehuda Bauer. Astfel, șeful statului i-a conferit lui Yehuda Bauer Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer, „în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru contribuția personală semnificativă în cercetarea fenomenului Holocaustului, al cărui scop este păstrarea vie a acestei tragedii pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască, precum și pentru rodnica și prodigioasa colaborare pe care o are cu țara noastră„.

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.