Iohannis, după întâlnirea cu premierul Japoniei: În viitorul nu foarte îndepărtat să ridicăm relaţia la nivel de parteneriat strategic

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, în cadrul vizitei oficiale a înaltului demnitar nipon la Bucureşti.

16 ian. 2018, 14:30
Iohannis, după întâlnirea cu premierul Japoniei: În viitorul nu foarte îndepărtat să ridicăm relaţia la nivel de parteneriat strategic

Premierul japonez Shinzo Abe, primit la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis: Am decis ca „în viitorul nu foarte îndepărtat” să începem demersurile pentru ridicarea relaţiei dintre România şi Japonia la nivel de parteneriat strategic.

Klaus Iohannis a spus că este prima vizită a unui înalt oficial în 2018, an special pentru România – Centenarul Marii Uniri, arătând că are loc într-un alt context special – aniversarea a 5 ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia.

„În cadrul discuţiilor am decis să lansăm demersurile necesare pentru ca în viitorul nu foarte îndepărtat să ridicăm relaţia dintre România şi Japonia la nivel de parteneriat strategic”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că a discutat cu premierul Japoniei şi despre „dimensiunea economică” între cele două state, iar aceasta are perspective foarte bună.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, având loc convorbiri în format restrâns şi convorbiri în plenul delegaţiilor, la finalul cărora cei doi oficiali au susţinut o conferinţă de presă comună.

Premierul japonez avea programată pentru vizita la Bucureşti şi o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, însă, în condiţiile demisiei lui Tudose, întâlnirea a fost anulată, iar Shinzo Abe a mers la Muzeul Satului. La Palatul Victoria a mers totuşi o delegaţie care l-a însoţit pe premierul Japoniei în vizita la Bucureşti.

Şeful Guvernului de la Tokyo se află, de vineri, într-un turneu în Europa Centrală şi de Est, care cuprinde şi Bulgaria, Serbia şi România. El a anunţat că va fi însotit în acest turneu de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze.


Prim-ministrul Shinzo Abe, impresionat de biserica Dragomireşti şi de aleea cireşilor japonezi de la Muzeul Satului

Prim ministrul Shinzo Abe, aflat marţi la Bucureşti, a făcut o vizită foarte scurtă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, unde, potrivit declaraţiilor directoarei Paula Popoiu, a fost impresionat de biserica din Dragomireşti şi de aleea cireşilor japonezi.

În după-amiaza zilei de marţi, Shinzo Abe a petrecut aproximativ jumătate de oră la Muzeul Satului.

„A fost o vizită foarte scurtă. Ni s-a spus de la început că nu va putea sta mult. I-au plăcut foarte mult casa Şanţ (Bistriţa Năsăud, n.r.) şi biserica din Dragomireşti (Maramureş, n.r.), dar şi aleea cu cireşi japonezi, unde prinţul Akishino şi prinţesa Kiko au plantat cireşi în urmă cu câţiva ani”, a povestit Paula Popoiu.

Politicianul japonez a fost însoţit de soţia lui şi, împreună, au stat de vorbă cu câţiva meşteri aflaţi în muzeu. „A fost încântat de olarul din Horezu, l-a întrebat despre tehnică. Doamna a fost mai înfrigurată, dar el, ca japonezii, în general – interesat de tot”, a mai spus directoarea muzeului.

La plecare, prim-ministrul nipon a primit un platou mare din ceramică de Baia Mare şi un nai, iar soţia lui, un album despre muzeu şi o carte despre portul tradiţional românesc.

În timpul vizitei la Muzeul Satului, Abe a fost însoţit şi de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu.

Shinzo Abe a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis, marţi după-amiază, la Palatul Cotroceni. Premierul japonez avea programată pentru vizita la Bucureşti şi o întâlnire cu omologul său român, însă, în condiţiile demisiei lui Mihai Tudose, întâlnirea a fost anulată.


Este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul celebrării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia.

Cei doi oficiali vor avea convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegaţiilor, declaraţii de presă, iar preşedintele Klaus Iohannis va oferi în onoarea prim-ministrului Shinzo Abe un dineu oficial.

Agenda convorbirilor include, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, „stadiul şi perspectivele de consolidare a relaţiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România şi Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor interumane”, informează caleaeuropeană.ro

De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia şi UE, evoluţiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.

Potrivit AFP, premierul Shinzo Abe întreprinde un turneu diplomatic în Europa Centrală şi de Est, care cuprinde Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Serbia şi România, în contextul în care Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord.

Abe, care urmează să aibă întâlniri cu liderii celor şase ţări vizitate, va fi însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze.

Shinzo Abe are al treilea cel mai lung mandat de prim-ministru în Japonia, de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial. Prima oară a fost ales prim-ministru în septembrie 2006, iar atunci a devenit cel mai tânăr premier al Japoniei după al doilea Război Mondial. Şi-a dat demisia din această funcţie pe motive de sănătate în 2007, potrivit zf.ro.